Nyheter

Palestinsk minister gripen av israelisk polis

Israelisk polis har gripit palestiniernas minister för Jerusalemfrågor, Fadi al-Hadami. Han förhörs för "aktiviteter i Jerusalem", meddelar polisens talesperson Micky Rosenfeld.

Tidigare i veckan följde Fadi al-Hadami med Chiles president Sebastián Piñera vid ett besök vid al-Aqsamoskén i Jerusalem, vilket enligt en källa nära ministern tros vara en anledning till gripandet. Israel anser att al-Hadamis agerande var ett brott mot den överenskommelse som nåtts med Chile inför besöket.

Chile har efter besöket uppgett att Piñeras besök var privat, och att det inte var officiellt planerat att al-Hadami skulle följa med.

Tempelberget, eller al-Haram al-Sharif som araber kallar det, är heligt för både muslimer och judar. Dess status är en av de känsligaste frågorna i konflikten i Mellanöstern. Det är den heligaste platsen för judarna och den tredje heligaste för muslimerna efter Mekka och Medina.

Jerusalems gamla stad hyser flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, så som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

TT

Läs också: Israels första kristna tv-kanal utsatt för brandattentat

Fler artiklar för dig