Nyheter

"Palestinska myndigheten måste utreda kyrkinbrott"

Kristna ledare på Västbanken uppmanar den palestinska myndigheten att undersöka inbrott i två kyrkor nära Ramallah och Betlehem.

I torsdags skedde ett inbrott i en anglikansk kyrka i byn Aboud, väster om Ramallah. Enligt Jerusalem Post, som hänvisar till organisationen som kyrkan tillhör, stals föremål.

Den israeliska nyhetsbyrån TPS uppger samtidigt, enligt World Israel News, att smycken, datorer samt religiösa föremål stals vid inbrottet.

"Vi uppmanar de ansvariga myndigheterna att ta hand om gärningsmännen och föra dem inför rätta så snart som möjligt", skriver organisationen i ett uttalande.

"Frågan måste tas på allvar"

Fotografier från kyrkan som organisationen har släppt visar, enligt Jerusalem Post, skadade möbler och krossade fönster.

Abdallah Khoury, präst i kyrkan, berättar att han har varit i kontakt med den palestinska myndigheten angående inbrottet.

– Angreppet på kyrkan och stölden av dess innehåll är mycket farligt. Den här frågan måste tas på allvar.

Två dagar innan inbrottet i den anglikanska kyrkan i Aboud utsattes även ett kloster i centrala Betlehem för ett inbrott.

Enligt Jerusalem Post har det Heliga landets biskopsråd fördömt angreppet som de kallar för ett "rån".

Biskopsrådet uppger att angriparna tog sönder stängslet runt klostret och att de sedan stal dyr utrustning och övervakningskameror.

"Vi fördömer attacken mot klostret och uppmanar de palestinska myndigheterna, särskilt deras säkerhetstjänst, att så snabbt som möjligt föra brottslingarna inför rätta och att vidta åtgärder för att skydda klostret mot liknande attacker i framtiden."

Sjätte incidenten på senare år

Rådet noterade samtidigt att det var sjätte gången som klostret utsattes för sabotage och inbrott under de senaste åren.

En hög tjänsteman inom den palestinska myndigheten säger enligt Jerusalem Post att en utredning om inbrotten har inletts, men att det hittills inte finns något som talar för en koppling mellan fallen.

Fler artiklar för dig