Nyheter

Panik utbröt efter gudstjänstattack i Tyskland

Tumult utbröt och flera skadades då en man kom in i S:t Paulskyrkan i München, kastade sten och skrek ”Allahu akbar”. Många i kyrkan trodde att de var utsatta för ett terrorattentat.

1 av 2

Det var i lördags som panik utbröt under en katolsk gudstjänst i S:t Paulskyrkan i München. Det började efter att en man kom in och började kasta stenar och skrek "Allahu akbar", ett utrop som islamistiska terrorister brukar använda vid terrordåd. Vissa medier rapporterar också att mannen ska ha använt fyrverkerier.

Tumult utbryter i kyrkan då flera gudstjänstbesökare tror att de blir utsatta av en terroristattack, och på bilderna som spridits efteråt går det att se små matpaket ligga utspridda runt om på marken då människor släppt allt de hade för att ta sig ut i panik.

Tar med mat till kyrkan

– Det är en stor tradition i katolska kyrkan att man på lördagskvällen innan påskdagen tar med sig mat till kyrkan för att få den välsignad. Det var många som var samlade där, berättar Darko Marić för Dagen.

Han har själv följt nyheterna via kroatisk press där det hela slagits upp stort.

– Varenda dagstidning i Kroatien har rapporterat om det här, berättar Darko Marić.

Gudstjänsten var på kroatiska och många av besökarna var också kroatiska medborgare, även om själva händelsen utspelade sig i Tyskland.

25 personer rapporteras vara lätt skadade efter incidenten.

Har psykiska problem

Det som många befarade, att det skulle röra sig om ett planerat terroristdåd, avfärdades dock snabbt. Kroatisk press skriver att det snarare rör sig om en man med psykiska problem, med rötterna i östra Afrika. Han brottades snabbt ned inne i kyrkan och polisen tillkallades, men många av gudstjänstbesökarna var synnerligen upprörda över det som hände då de blev skräckslagna .

Polisen i München valde dock att ta allvarligt på händelsen och höjde säkerheten vid övriga kyrkor i samband med påskhelgen.

Kallade att älska

Darko Marić säger att många kroater reagerar kraftigt på händelsen, inte minst då flera själva under kriget på Balkan under 1990-talet blivit fördrivna från sina hem under muslimska stridsrop.

– Jag blev själv fördriven från mitt eget hem i centrala Bosnien mitt under kriget i forna Jugoslavien, säger han.

Samma öde drabbade de flesta kroater i staden han en gång bodde i. Under ytan finns fortfarande minnen kvar då muslimer sågs som dödsfiender, vilket gör händelsen under gudstjänsten i Tyskland extra känslig.

– Många som var där blev genuint rädda. Sådana här händelser kan trigga igång minnet från kriget.

Darko Marić säger att han själv en gång i tiden levt med hämndbegär, men säger att han i dag valt en helt annan väg.

– Jag har vuxit upp som kristen, men den djupa omvändelsen skedde i Sverige, säger han.

Nu vill han betona att det inte går att dra alla muslimer över en kam, dessutom var alla folkslag i krigets Balkan utsatta för etnisk rensning, även de muslimska bosnierna.

Darko Marić betonar att även i de fall där muslimer agerar hotfullt eller våldsamt så finns det bara ett svar man som kristen ska ha.

– Oavsett vad som händer, i slutänden är vi kallade att älska muslimer, säger han.

Fler artiklar för dig