28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Partiledare ovanligt eniga under RFSL-debatt

Hbtq-personers rättigheter behöver stärkas ytterligare. Det var samtliga partiledare eniga om under RFSL:s partiledardebatt på fredagen.

Samtliga riksdagspartier utom SD, och därtill Fi, var inbjudna till RFSL:s partiledarledardebatt i Kulturhuset i Stockholm under Pride-festivalen. Men SD kom ändå att hamna i centrum för debatten.

RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne förklarade varför Sverigedemokraterna inte inbjudits:

– Vi har en linje att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. De står inte för den mångfald som vi representerar och de backar inte någon av våra frågor, sa hon enligt TT.

SD "homofobiskt"

Samtliga närvarande partiledare gav besked att de inte tänker göra sig beroende av SD efter valet, och gav medhåll till RFSL:s definition av SD som "homofobiskt”.

Från vänstersidan ifrågasattes om en alliansregering skulle bli beroende av SD, en situation som av v-ledaren Jonas Sjöstedt beskrevs som ”ett reellt hot demokratin”, och därmed låta sin politik påverkas. KD-ledaren Ebba Busch Thor förklarade att hon inte tänker samarbeta med SD, men inte tänker ge upp sina förslag om SD stöder dem.

– Har man en politisk ryggrad och vet vilka värderingar man har kan man stå för dem i alla lägen, sa Busch Thor.

Bred samstämmighet

Partiledarna visade bred samstämmighet i flera frågor, bland annat om att göra det möjligt att barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare. Men socialdemokraterna tvekar, förklarade statsminister Stefan Löfven.

– Vi vill utreda möjligheten. Men det finns också ett problem när du har många vårdnadshavare – för vem ska då bestämma? Vi måste se till barnen i första hand, sa statsminister Stefan Löfven, enligt TT.

Nazismförbud

En fråga som delar partierna är förbud mot nazistiska organisationer delar partierna.

– Brott ska bekämpas och det är orimligt att nazister förstör demokratiska sammankomster. Men vi har också en grundlag som gör det väldigt tydligt att vi har organisationsfrihet. Den tänker jag inte röra, sa Jonas Sjöstedt (V), enligt Aftonbladets referat. Han fick medhåll av Jan Björklund (L). Men både statsminister Stefan Löfven och KD-ledaren Ebba Busch Thor menade att ett förbud är rimligt.

– Vi har åsiktsfrihet och föreningsfrihet i Sverige. I höstas ville KD driva frågan om att förbjuda organisering som brukar våld mot andra människor, jag är glad att andra partier vill ta den debatten nu, sa Ebba Busch Thor, skriver TT.

Tredje kön

C-ledaren Annie Lööf lyfte flera frågor som angelägna.

– Det finns oerhört mycket som vi behöver ta tag i. Det är uppenbart att vi behöver en ny ledning. Vi behöver titta på utredning om tredje kön, se över familjeförsäkringen, korta köerna till BUP. Det finns mycket att se över, sa Annie Lööf enligt Aftonbladet.

Gustaf Fridolin betonade asylpolitiken och förklarade att han vill se att Sverige för in hbtq-frågor som en grund i asyllagstiftningen.

Korta vårdköerna

Kd-ledaren lyfte särskilt frågan om att korta vårdköerna som viktig, eftersom det också kommer att hjälpa vårdsökande hbtq-personer. Ebba Busch Thor förklarade också bakgrunden till sitt engagemang.

– Under gymnasietiden satt jag med en skolkamrat som äntligen vågade berätta att han blev slagen hemma av sin pappa för att han var gay. Jag gick med honom till skolhälsovården, men den var stängd. Vi måste ha en elevhälsa som möter eleverna varje dag, sa KD-ledaren.

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar