23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Pastor häktas - orsakade största coronautbrottet i hela Sydkorea

Pastor Lee Man-hee som leder den omdiskuterade församlingen Ny himmel och ny jord, har häktats. Han är misstänkt för att ha struntat i att berätta för myndigheterna i Sydkorea att 5 000 i hans religiösa rörelse smittats av coronavirus.

1 av 2

Lee Man-hee ska ha hållit otillåtna religiösa samlingar och är även anklagad för att ha gömt undan motsvarande cirka 41 miljoner kronor.

Han anses vara ansvarig för det största utbrottet av covid-19 i landet.

5 000 i hans religiösa rörelse har smittats av coronaviruset, men han har inte rapporterat om detta till landets myndigheter, rapporterar premierchristian.com.

Anser sig oskyldig

I ett officiellt uttalande skriver Shincheonji-kyrkan, som är det officiella namnet, att en arresteringsorder "inte per automatik innebär att någon är skyldig".

I uttalandet från rörelsen sägs även att "alla tänkbara ansträngningar kommer att göras för att ta reda på sanningen" om vad som hänt.

Läs mer: Coronaviruset smittade under gudstjänst

De första fallen av covid-19-smittade i Sydkorea rapporterades den 20 januari, skriver Anadolu Agency.

Efter ett massivt utbrott bland medlemmar i februari och mars, och som vid den tiden utgjorde 36 procent av alla konstaterade fall i Sydkorea, bad Lee Man-hee om ursäkt.

Bad om ursäkt

Vid en presskonferens i Gapyeong föll han ned på sina knän och riktade en ursäkt både till det sydkoreanska folket och till landets regering.

Lee Man-hee uppgav att han inte agerat avsiktligt och att medlemmarna gjort sitt yttersta för att förhindra smittspridning, men att man misslyckats.

Läs också: Kristna går ut på gatorna i Wuhan för att hjälpa – kallas för Gula änglarna

Shincheonji-kyrkan grundades av Lee-Man-hee 1984 och den finns i en av landets största städer Daegu, som ligger den sydöstra delen av Sydkorea.

Redan 2016 höjde Nicky Gumbel, präst i Holy Trinity Brompton i London som är mest känd för att ha startat Alpha, ett varningens finger och kallade den en "potentiellt farlig sekt".

305 döda i covid-19

Lee Man-hee ser sig själv som "löftets pastor". Hans efterföljare är övertygade om att deras ledare ska ta med sig 144 000 personer till himlen när Jesus Kristus kommer tillbaka.

Totalt har 305 personer dött av covid-19 i Sydkorea, rapporterar Anadolu Agency.

Sydkorea har drygt 51 miljoner invånare.

Läs mer: Sydkoreanska kyrkor uppmanas att inte träffas

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar