27 september 2020

En tidning på kristen grund



Nyheter

Pastor i Beirut förtvivlad efter explosionerna – "Känns som Hiroshima"

På mindre än ett ögonblick ödelades delar av Libanons huvudstad Beirut under tisdagseftermiddagen av en gigantisk explosion. Dagen talar med pastorn Said Deeb som visar oss runt i sin förstörda kyrka. Flera av hans närstående upplevde explosionen på obehagligt nära håll.

1 av 8

Kyrkan och hjälpcentret Church of God Bourj hammoud som pastorn Said Deeb driver ligger bara tre till fyra kilometer från explosionen och skadades svårt. Said filmar förödelsen med mobiltelefonen samtidigt som jag intervjuar honom. Fönsterkarmarna har slitits från sina fästen och kastats genom rummet, glassplitter ligger i stora högar och kontorsutrustning har välts från skrivbord och hyllor.

– Sängarna i det här rummet låg upp och ner när vi kom hit. Hela gator är som bortspolade och hundratals byggnader existerar inte längre, säger han till Dagen.

Svetsarbete kan ligga bakom

Enligt uppgifter till SVT kan explosionerna på tisdagen ha orsakats av att ett beslagtaget lager med ammoniumnitrat antänts.

SVT nyheter skriver på onsdagen att det enligt säkerhetskällor till Reuters och lokala medier kan vara svetsarbete som ligger bakom.

Döda kantade vägen

En timme före explosionerna gick Said Deeb och medarbetarna hem för dagen. Av någon anledning hade han blivit ilsk på tonåringarna i kyrkan och bett dem lämna lokalen. Alla utom en gick därifrån och honom fann man sedan i en förstörd bil utanför kyrkan. Han var vid liv, men Said Deeb fruktar vad som hade skett om tonåringen befunnit sig inuti byggnaden när rutorna small.

Said Deeb var på väg till ett bönemöte när explosionen inträffade.

– Vi var uppe i bergen, ungefär 60 km därifrån, när jag hörde explosionen. Då tänkte jag att det var en självmordsbombare, jag trodde inte att det var så stort. Det känns som ett Hiroshima 2.0.

Han skyndade sig tillbaka till staden. Vägarna in mot Beirut kantades av brinnande bilar med sprängda rutor. I flera av dem satt döda människor.

– Poliserna såg helt oförstående ut, de var i chock och stod likt döda.

"Kastades till marken av tryckvågen"

Said Deeb är förtvivlad och ögonen tåras när han berättar om vad som hänt. Flera av hans närstående upplevde explosionen på obehagligt nära håll.

Saids moster befann sig i ett hus ungefär 100 meter från explosionen.

– Gud räddade hennes liv, 97 år gammal kastades hon till marken av tryckvågen. Vi kunde inte nå fram till dem men en av mina kusiner som var i närheten tog henne i en bil, vars rutor krossats, till ett sjukhus uppe i bergen. Närmaste sjukhus låg på andra sidan gatan, men det var helt förstört.

Hans son stod hemma på balkongen, mindre än en mil från hamnen, och tittade mot det gigantiska rökmolnet som väckt nyfikenheten hos många av innevånarna. Plötsligt slits himlavalvet itu av ett skarptljussken. Tryckvågen, vilket spränger varje ruta i sin framfart kastar honom två meter bakåt.

Inflation och hungersnöd

Saids Deebs förhoppning är att så snart som möjligt återuppta försörjningsstödet som kyrkan ger till Syriska flyktingfamiljer. I skrivandes stund arbetar han och medarbetarna med att rensa och stänga lokalen. Det är nämligen många som passar på att plundra butiker och kontor i kaoset.

Stadens guvernör liknar katastrofen med atombomberna som släpptes över Hiroshima i slutet av andra världskriget. Enligt uppgifter kan explosionerna ha orsakats av att ett beslagtaget lager med ammoniumnitrat antänts. Över 100 människor uppges under onsdagsmorgonen vara döda och ungefär 4000 rapporteras skadade.

Landet är sedan tidigare hårt drabbat av både inflation, corona och hungersnöd, vilket Dagen nyligen rapporterat om. Enligt nyhetskanalen al-Jazira skadade explosionerna strategiskt viktiga spannmåls silos i hamnområdet.

Explosionen har väckt reaktioner. Statsråd världen över utlovar hjälpinsatser och Stefan Löven uttryckte under tisdagskvällen sina kondoleanser via Twitter.

"Ikväll är våra tankar med offren för de förödande explosionerna i Beirut"

Enligt utrikesminister Ann Linde är det ännu inte känt om några svenska medborgare har skadats i explosionerna.

Läs också Pastorn larmar om svåra hungersnöden i Libanon

Fler artiklar