Nyheter

Pastor i Syrien: Vi som kyrka kan bygga broar

Som kvinnlig pastor har hon brutit ny mark i Mellanöstern. Nu arbetar Najla Kassab för att kyrkan ska bli en del av försoningsprocessen i Syrien. — Det går snabbt att bygga upp ett hus, men långsamt att återskapa tillit.

Många bedömare menar att det långa och blodiga inbördeskriget i Syrien nu är inne i slutfasen. President Bashar al-Assad är på väg att vinna, och i delar av landet börjar nu livet att återvända till en slags normalitet.

Najla Kassab är en av de kristna ledarna som följt kriget och människors lidanden på nära håll. Hon är egentligen libanes, men är pastor i den Nationella evangeliska synoden i Syrien och Libanon (NESSL).

– Kristna och muslimer har lidit på samma sätt. Många människor har förlorat sina hem, våra kyrkor har blivit bombade, säger hon till Dagen.

Kunnat hjälpa

Najla Kassab deltar i Equmeniakyrkans vinterkonferens i Göteborg, bland annat för att tacka för det stöd som kyrkan gett under kriget. Tack vare att kyrkor i andra länder ställt upp har NESSL kunnat hjälpa flyktingar både i Libanon och Syrien.

– Det handlar inte bara om ekonomiskt stöd. För oss har det varit mycket viktigt att människor besökt oss. Därför har vi inte alls känt oss övergivna, säger hon.

Najla Kassab är en viktig talesperson för kyrkan i Syrien och Libanon. Hon är en av de första kvinnor som ordinerats till pastor i det samfundet, och hon är dessutom president i Reformerta kyrkornas världsgemenskap, vars kyrkor tillsammans har 100 miljoner medlemmar.

Det märks att hon är en ledare som vill framåt. Hon tror inte på en kyrka där medlemmarna räddhågset stannar innanför kyrkväggarna, hon vill att kristna ska göra skillnad i samhället. Det gäller bland annat i återuppbyggnaden av Syrien.

– Vi är en liten kyrka, men har ändå en viktig roll att spela. Jag tror att vi som minoritet kan bygga broar mellan grupper. Vi är respekterade som kyrka, och vi är moderata, säger hon.

Även om hon tror på försoning mellan grupper så betonar hon att de som begått brott bör ställas inför rätta.

– Som kyrka står vi inte på en sida. När det handlar om brott mot mänskligheten är vi inte tysta, oavsett vem som är ansvarig, säger hon.

Najla Kassab hoppas att de som flytt landet nu ska återvända och bygga upp Syrien. Hennes kyrka arbetade aktivt för att människor skulle stanna.

– Många av de unga, de som skulle bli ledare i en ny generation, har lämnat. Ju längre tid de är borta från Syrien, desto mindre är chansen att de återvänder. Därför är det viktigt att allt ordnas snabbt nu så att de kommer tillbaka, säger hon.

Tar inte politisk ställning

Najla Kassab är noga med att betona att kyrkan inte tar ensidig politisk ställning. Samtidigt är det ett faktum att många kristna i Syrien stödjer president Assad, precis som många kristna egyptier stödjer landets president al-Sisi. Är det så att kristna i Mellanöstern föredrar auktoritära ledare framför att leva i en demokrati? Najla Kassab menar att frågan är komplicerad.

– Om du har ett val och resultatet blir att radikal islam vinner, är det då demokrati? Du kan missbruka demokrati som ett sätt att ta dig till makten, men demokrati är något mer än så, säger hon.

Najla Kassab tror på förändring, men att resan mot ett mer demokratiskt Mellanöstern kommer att bli lång. Demokrati är inte ett styrelseskick som kan tvingas på utifrån.

– Det som hände i Irak skrämmer oss i Mellanöstern. En del trodde att bara vi får bort Saddam så skulle Irak bli en underbar demokrati. I dag är landet förstört, säger hon.

– Som kyrka kan vi visa på en realistisk strategi för förändring.

Fler artiklar för dig