Pastorer i brev: Ge Helge Iversen tidsbestämt straff

Flera pastorer och diakoner uppmanar tingsrätten att ge dömde Knutbypastorn Helge Iversen (tidigare Helge Fossmo) ett tidsbestämt straff.
”Helge och jag har lagt en plan för hans arbete när han kommer ut”, skriver en diakon i ett brev.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

2004 dömdes Helge Fossmo (numera Helge Iversen) till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin fru och anstiftan till mordförsök på sin granne i Knutby. Han har sedan dess, vid två tillfällen, ansökt om att få sitt straff tidsbestämt.

Förra veckan var frågan, för andra gången, uppe i tingsrätten i Örebro och under förhandlingen presenterade advokat Anton Strand sex brev från sju kristna personer.

I breven beskriver de Helge Iversen i positiva ordalag – och de menar att det är dags att omvandla hans livstidsstraff till ett tidsbestämt straff.

En diakon, verksam inom Kriminalvården, berättar att Helge Iversen har blivit antagen till Svenska kyrkans ettåriga distansgrundkurs. Diakonen skriver vidare att Helge Iversen, efter utbildningen, kommer att kunna arbetsträna i kyrkan och att målsättningen är att därefter erbjuda honom en anställning.

"Stark kristen tro"

Under förhandlingen i Örebro tingsrätt sa Anton Strand att Helge Iversen har en stark kristen tro, men att han i dag, till skillnad från tidigare, inte har några ambitioner att leda någon församling eller att predika.

– Den planering som finns nu handlar om ideellt socialt arbete i Svenska kyrkans regi. Som verksamheten ser ut i dag skulle det kunna vara praktisk hjälp till ensamkommande flyktingbarn och matutdelning till hemlösa, sa Anton Strand enligt Expressen.

En pastor, också verksam inom Kriminalvården, klargör i sitt brev att Helge Iversen kan resonera sakligt om händelserna i Knutby.

Läs också: Helge Fossmo försökte manipulera telefonlinjer i fängelset

 

"Beredda att stötta honom"

Två personer som lärde känna Helge Iversen i början av 1990-talet skriver att klimatet i Knutby ”förändrade honom men allt eftersom tiden har gått har han åter igen blivit den Helge som vi känner igen”. Personerna skriver också att Helge Iversen har ett socialt nätverk. ”Vi är flera som är beredda att stötta honom i fortsättningen.”

Läs också: Dokument: Dagen granskar Knutbydramat: Vad händer i församlingen i dag?

Helge bad honom skriva brevet

På frågan om varför breven skrevs förklarar en person för Dagen att han frågade Helge Iversen om det var något han kunde göra.

Alla de sex breven som Anton Strand presenterade i samband med förhandlingen i tingsrätten är daterade mellan september och november 2016. Sedan dess har Helge Iversen anklagats för att ha försökt skicka ett hotbrev till en kriminalvårdare.

Han har även varnats av Kriminalvården för att ha misskött sig under en permission. Och Kriminalvården har dessutom dragit in Helge Iversens samtalstillstånd efter misstankar om att han vid upprepade tillfällen försökt att manipulera Kriminalvårdens telefonlinjer.

Tillbakavisar anklagelser

Helge Iversen har hela tiden tillbakavisat anklagelserna. Frågan om misskötsel under en permission har gått hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen, men Kriminalvårdens varning kvarstår. Frågan om det indragna samtalstillståndet behandlas just nu av Kammarrätten i Jönköping medan en åklagare beslutade att inte inleda någon förundersökning med anledning av hotbrevet till en kriminalvårdare.

Brevskrivaren som Dagen har varit i kontakt med säger att anklagelserna mot Helge Iversen inte har fått honom att ändra uppfattning om huruvida Helge Iversen bör få ett tidsbestämt straff.

Läs också: Tingsrätten avslår Helge Iversens ansökan

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar

Knutbydramat

Den 10 januari 2004 sköts Helge Fossmos fru Alexandra till döds och en man skottskadades i det så kallade Knutbydramat.

Morddramat skedde inom ortens pingstförsamling.

Två personer dömdes för dåden, barnflickan Sara Svensson samt pastorn Helge Fossmo.

I kulisserna fanns också Åsa Waldau, som vid tidpunkten för dramat var en ledargestalt i församlingen.

Församlingen blev efter Knutbydramat utesluten från pingströrelsen.