Pastorer kräver utvisningsstopp för asylsökande konvertiter

Inför ett utvisningsstopp av asylsökande konvertiter tills Migrationsverkets handläggare fått fortbildning.
Det skriver pastorerna Per Lundin och Christian Kastö, vars församlingar pekas ut som ”sekter” av Migrationsverket i ett aktuellt avvisningsbeslut.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagens artiklar om en familj från Iran som konverterat från islam till kristen tro men som nyligen fick avslag på sin asylansökan, väcker reaktioner.

Nu skriver pastorerna Per Lundin i Equmeniakyrkan i Borgstena och Christian Kastö, pingstkyrkan i Borås, en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Det är till dessa båda församlingar som familjen sökt sig för att bland annat fira gudstjänst och delta i barnaktiviteter, vilket Migrationsverket finner märkligt:

"... det rör sig om två olika sekter, visserligen inom samma trosinriktning men att skillnaderna dem emellan ändå är omfattande".

Sektledare

I artikeln protesterar Per Lundin och Christian Kastö mot att indirekt utpekas som sektledare av företrädare för en statlig svensk myndighet.

Apropå att deras församlingar beskrivs som "sekter", skriver de:

"Sekter kännetecknas av slutenhet, toppstyrning, avvikande läror och detaljkontroll av medlemmarnas liv. Inget av detta stämmer på våra kyrkor. Våra samlingar är öppna för vem som helst, vi styrs helt demokratiskt, och ansluter oss till samma klassiska trosbekännelser som till exempel Svenska kyrkan."

Låg kunskapsnivå

De kritiserar den bristande kunskapsnivå om tro, religion och vad som händer om en person som konverterat från islam till kristen tro återvänder till sitt hemland, som finns på Migrationsverket.

Därför föreslår de ett tillfälligt stopp för alla utvisningar av asylsökande konvertiter:

"Ett utvisningsstopp tills handläggarna fått fortbildning är det minsta man kan begära om Sverige ska kunna fortsätta kalla sig en rättsstat!"

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar