Pastorn Andreas Wessman inte förvånad att United ansluter till EFS

"I ett extremt sekulariserat Malmö är det orimligt att kyrkorna skulle agera konkurrenter. Alla kyrkor behövs oavsett samfundstillhörighet." Det säger pastor Andreas Wessman i pingstförsamlingen Europaporten apropå att United Öresundskyrkan söker sig mot EFS.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han konstaterar att det är en mycket liten del av Malmös befolkning som i dagsläget firar gudstjänst på söndagarna.

–  Vi är så otroligt få kristna. Därför välkomnar vi alla kyrkor och nya kyrkor. Vi behöver alla krafter vi kan, säger Andreas Wessman.

Ingen överraskning

Att pingstförsamlingen United Öresundskyrkan nu undersöker möjligheten att bli dubbelansluten till EFS kommer inte som någon stor överraskning.

– Alla har ju kunnat notera i vilka nätverk som Uniteds pastor Magnus Persson har rört sig och vart församlingen varit på väg. Jag är inte förvånad.

– Vi har en väldigt bra relation med församlingen över tid – och det som nu händer i United påverkar inte det. Det är så här den kristna kartan ser ut i dag, med allt rörligare gränser, säger Andreas Wessman.

Läs också: Så fungerar det när frikyrkor dubbelansluter till EFS

Han träffar regelbundet Magnus Persson och EFS-prästen Jonas Nordén. I dag finns flera pingstförsamlingar i Malmö med olika profil. Förutom Europaporten och United Öresundskyrkan också en Hillsongförsamling. Vidare startade SOS Church i Stockholm nyligen en församlingsplantering i Malmö, och dessutom finns ett antal migrantförsamlingar som är pingstorienterade, uppger han.

Kyrkokartan i Malmö omfattar också församlingar anslutna till Evangeliska frikyrkan, Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén, EFS och Svenska kyrkan.

– Det stämmer att pingstförsamlingarna har olika profil. Framför allt genom att United nu har förändrats till mer liturgiska gudstjänster, säger Andreas Wessman.

Läs mer: Daniel Alm: Dopfrågan svårast om United ansluter till EFS

Tappat medlemmar

Att det finns en öppenhet och möjligheter att närma sig varandra och skapa nya allianser ser han över lag som positivt.

United Öresundskyrkan har sedan deras förändringsprocess inleddes tappat en hel del medlemmar. En del av dessa har sökt sig vidare till andra församlingar i Malmö. Samtidigt har nya människor anslutit till United.

Läs också: Elisabeth Sandlund: United i EFS ett brobygge som måste få testas