Nyheter

Pastorn Margaret Court hedrades med milda protester

Margaret Courts bragdinsats uppmärksammades under årets Australian Open i tennis. Men de stora orden och hyllningarna uteblev helt, och under den korta ceremonin förekom i stället spridda protester. Två tennisprofiler skämde dock ut sig genom en offentlig protest mot Courts kontroversiella uttalanden som de anser är diskriminerande mot homosexuella.

1 av 2

Det gick att ta på stämningen i Rod Laver Arena när Margaret Court, tennishistorien kanske bästa någonsin på damsidan, reste sig och stegade fram på centrecourten för att hedras för sina insatser.

De flesta nyhetsmedier runt om i världen beskriver den korta ceremonin som tyst och stillsam och att Court fick "ett ljummet mottagande". New York Times tennisreporter Ben Rothenberg skriver på Twitter:

"Försiktiga applåder, spridda burop och en publik som hela tiden satt."

Rothenberg skriver också att en åskådare genomförde en tyst protest genom att ställa sig upp och visa en regnbågsflagga.

Kontroversiella uttalanden

Margaret Court, som är pastor i en församling i Perth, är en omstridd person i Australien, en nation som annars ofta hedrar sina tennishjältar med högljudda och stående ovationer.

Court beskrivs ofta som en kristen fundamentalist med åsikter och idéer som inte anses höra hemma i ett upplyst land.

Hon har bland annat gjort uttalanden mot äktenskap för homosexuella och antytt att unga som identifierar sig som transpersoner är under inflytande av mörka makter.

Gick emot opinionen

Att det i år är femtio år sedan hon vann Grand Slam, det vill säga Australiska mästerskapen, Franska mästerskapen, Wimbledon och US Open under ett och samma år, anser därför många inte ska uppmärksammas.

Trots protester bestämde Australiens tennisförbund att hennes bragdinsats 1970 skulle uppmärksammas under årets upplaga av den klassiska tennisturneringen.

Ceremonin föregicks dock av hårda uttalanden från några av tennishistoriens största. Öppet homosexuella Martina Navratilova, med totalt arton titlar i Grand Slam-turneringarna, sa att Courts torgförande av sina åsikter "gör människor illa".

Och John McEnroe, 7-faldig mästare i de fyra stora turneringarna och som efter tenniskarriären försörjer sig som tenniskommentator, gick till hårt angrepp mot Court genom att kalla henne "en galen tant", rapporterar news.com.au.

Tog saken i egna händer

TT rapporterar att Navratilova och McEnroe vecklade ut en banderoll där de förespråkar att den näst största tennisarenan i Melbourne Park ska byta namn, från Margaret Court Arena till Evonne Goolagong Arena, en annan tennisprofil i Australien.

Navratilova ska även ha klättrat upp i domarstolen för att "prata med publiken" genom mikrofonen men att ljudet då stängdes av. Arrangörerna fördömer aktionen.

"Vi har regler och bestämmelser för hur supportrar, spelare eller gäster kan använda våra faciliteter, arrangemanget och den globala scenen. Det är för att säkra tävlingens integritet. Två högprofilerade gäster har brutit mot bestämmelserna", säger Australiens tennisförbund i ett skarpt uttalande.

Margaret Court vann hela 24 Grand Slam-titlar vilket är mer än någon annan kvinna i tennishistorien. Hon är också en av endast tre på damsidan som mäktat med en Grand Slam.

Maureen Connolly, USA, 1953, samt Steffi Graf, Tyskland, 1988, är de andra två.

Läs mer Margaret Court vann Grand Slam - firas 50 år senare

Fler artiklar för dig