"Pastorsdiamant" ska hjälpa fattiga

En av världens största diamanter, den 709 carat tunga ”fredsdiamanten” i Sierra Leone, ska auktioneras ut igen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I maj blev toppbudet 7,8 miljoner dollar (runt 63 miljoner kronor) för den äggstora ädelstenen, vilket avvisades. På en ny auktion den 4 december i New York står hoppet till högre bud.

Diamanten hittades i mars av pastorn Emmanuel Momoh i en av Sierra Leones småskaliga gruvor i byn Koyadu i Kono-området. Pastorn lämnade över fyndet till regeringen som har bestämt att intäkterna ska finansiera utvecklingsprojekt i det fattiga område där den upptäcktes.

Bönesvar

I normala fall skulle stenen säkerligen ha hittats av ett av de internationellt finansierade företagen som arbetar på diamantfälten i Kono. Med tanke på de stora grävmaskinerna, muddringsmöjligheterna och de industriella vattenpumparna har de stora företagen helt klart en teknisk fördel.

Läs mer: Pastor hittade en av världens största diamanter i Sierra Leone

Men efter fyndet av diamanten skrev den brittiska tidningen The Telegraph att det faktum att upptäckten i stället gjordes av en av de tusentals männen och pojkarna, "som sliter barbröstade under den obevekliga ekvatorialsolen", skulle ses som ett bönesvar "på de ivriga bönerna som dagligen viskas i Konos kyrkor".

"Min sten är värd mer"

Enligt SVT fick Emmanuel Momoh inte sin pastorslön att räcka till familjen och för fem år sedan sökte han därför licens och började, som många andra i det ädelstensrika landet, leta efter diamanter.

När stenen auktionerades ut första gången, i maj, blev toppbudet som sagt motsvarande drygt 60 miljoner kronor. Detta avvisades av Sierra Leones nationella mineralmyndighet.

– Jag var missnöjd med det högsta budet. Min sten är värd mer, kommenterade Emmanuel Momoh efter auktionen.

Ska betala rent vatten

Martin Rapaport, ordförande i ett internationellt nätverk av diamanthandlare, säger till TT att diamanten kommer att hjälpa de fattigaste människorna i världen.

Nätverket kommer att se till så att auktionen sker utan avgifter och Sierra Leones regering har lovat att över hälften av intäkterna ska betala rent vatten, elektricitet, skolor, sjukvårdsinrättningar, vägar mer mera.