27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Pastorsparet Hasseløy slutar i Hillsong Oslo

Efter elva år i Hillsong Oslo har David och Jenny Hasseløy beslutat att hoppa av som ledare i rörelsen. Beslutet beklagas av huvudpastorn Jostein Krogedal.

Vårt land var först med att berätta om avhoppet som David Hasseløy själv kommenterar på Instagram: "Vi har haft våra stormar". I sitt inlägg säger han också att det inte var ett lätt beslut. "Det finns inget ouppgjort bakom att vi slutar, men vi har kommit fram till att ett kapitel i vårt liv är slut. Vi är tacksamma över det som varit, och ser med spänning fram mot det som ligger framför oss."

Hillsong Norge har församlingar på åtta olika platser i Norge och tillhör den internationella rörelsen Hillsong. I Norge leds Hillsong av Brit och Jostein Krogedal.

Jostein Krogedal uttrycker på sociala medier att han inte ville att paret Hasseløy skulle sluta.

"Vi vet att beslutet att hoppa av som pastorer grundas i en personlig och grundlig process som de gått igenom. Detta var inte på något sätt önskat från vår sida, men vi både respekterar och välsignar David och Jenny i det som nu ligger framför dem under nästa skede i livet", skriver Krogedal i sitt inlägg.

Byggde upp Hillsong i Drammen

David Hasseløy byggde upp Hillsong i Drammen, och han brann för att bygga kyrka för de som inte är vana att gå i kyrkan.

I början av sommaren konstaterade Vårt Land att Hillsong under senare tid har sett en nedgång i antalet besökare. I januari 2019 kom det också kritik mot Jostein Krogedals ledarstil som handlade om att det fanns en "rädslans kultur" inom Hillsong. Krogedal fick då en mer tillbakadragen roll.

Tillbaka igen

Men i september samma år var Krogedal tillbaka i sin tidigare roll.

Vårt Land har sökt David Hasseløy, men han har inte velat kommentera vidare varför paret nu valt att sluta. Inte heller Jostein Krogedal vill svara på frågor. Styrelsemedlemmen Julie Kristine Kordahl kommer också att lämna styrelsen i Hillsong, skriver Vårt Land.

Läs även Vad gör du i sommar, Andreas Nielsen?

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar