Nyheter

Påven om coronaviruset: Testar hela vår mänskliga familj

På påskdagen vädjade påve Franciskus om solidaritet runt hela jorden.

1 av 2

Förra året samlades omkring 70 000 personer på Petersplatsen för att lyssna på påve Franciskus tal efter påskdagsmässan. Men i år var såväl Petersplatsen som Peterskyrkan i princip helt öde.

Samtidigt som påve Franciskus pratade om "en värld som redan har ställts inför epokavgörande utmaningar och som nu tyngs av en pandemi som testar hela vår mänskliga familj hårt" talade påven om "det smittande hoppet".

Påminde om Jesu ord

Enligt New York Times konstaterade påve Franciskus att årets påsk för många "är en påsk i ensamhet, mitt i sorg och svårigheter som pandemin orsakar, från fysiskt lidande till ekonomiska svårigheter".

Han sa också att hans tankar var med dem som direkt drabbats av viruset: läkare och sjuksköterskor, de sjuka, de som hade dött och deras sörjande familjemedlemmar.

Men han påminde samtidigt om Jesu ord att vi inte är ensamma och att vi inte ska vara rädda.

"Inte en tid för likgiltighet"

Enligt New York Times tog påven även upp alla de som står inför en osäker ekonomisk framtid och som är rädda för att bli arbetslösa.

Han uppmanade politiska ledare att "aktivt arbeta för allmänhetens bästa, tillhandahålla de medel och resurser som behövs för att alla ska kunna leva ett värdigt liv och, när omständigheterna tillåter, hjälpa dem att återuppta sina normala dagliga aktiviteter".

– Det här är inte en tid för likgiltighet, sa påve Franciskus och förklarade att hela världen lider och alla människor därför måste förenas för att möta pandemin.

Läs mer Påven jämför syndare med fladdermöss

Fler artiklar för dig