Påven ställde till med bröllop i sitt flygplan

Under sin resa i Chile tog påve Franciskus tillfället i akt att helt spontant viga samman ett par av flygplanspersonalen, vars bröllopsplaner gick om intet under en jordbävning för åtta år sedan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För vissa handlar bröllop om månader av planering, där rätt kyrka ska bokas, klänningen skräddarsys, musiken ska väljas och allt ska bli ett minne för livet.

Men Paula Podest Ruiz och Carlos Ciuffardi Ellorriaga behövde inte bry sig om alla dessa bestyr. Och ärligt talat, det finns nog ingen bröllopsplanering i världen som kan matcha deras vigsel, i all sin enkelhet.

De gifte sig helt spontant, uppe i himlen, då de tjänstgjorde i flygplanet då påven åkte mellan Santiago och Iquique på sin rundresa i Chile.

Under resans gång slog de sig ned bredvid påven, berättade om sitt liv och sina två barn. De fick då frågan om de var gifta.

Paret berättade att de visserligen var gifta på pappret, via en borgerlig vigsel, men att det kyrkliga bröllopet gick om intet i den stora jordbävningen i Chile år 2010 då deras bröllopskyrka förstördes. Varpå påve Franciskus helt spontant frågade dem om han fick viga dem.

Ja, vad svarar man på ett sådant erbjudande?

Inom kort hade en av kardinalerna som var med på resan skrivit ihop ett vigselbevis på baksidan av ett av flygbolagets papper, som sedan påven skrev under. Kardinalen fick också agera vittne till vigselakten, och när bilder från detta unika bröllop nu sprids är det ett brudpar som sprudlar av glädje.

Inom den katolska kyrkan ses vigsel som ett heligt sakrament, vilket också påven påminde de båda om under den improviserade vigseln.

– Jag hoppas att det här kommer att motivera andra i världen att gifta sig, ska påven ha sagt till brudparet, enligt CNN.

Och det överrumplade brudparet, ja, de fick fortsätta på den romantiska improvisationens väg. När de väl kommit ned på jorden igen skulle de fira sitt bröllop med en kort smekmånad, innan det var dags att flyga hem igen.