Påven till Kyrkornas världsråd i juni

Påven Franciskus ska besöka Kyrkornas världsråd i dess säte i Genève för att uppmärksamma världsorganisationens 70-årsjubileum.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Besöket är inplanerat till den 21 juni och ses som ytterligare ett steg i det ekumeniska närmandets namn mellan de kristna kyrkorna. Kyrkornas världsråd är världens största paraplyorganisation för kristna samfund. Den har 348 medlemskyrkor i 110 länder. Bland dem finns kyrkorna inom den Anglikanska gemenskapen, de största evangelisk-lutherska kyrkorna och de flesta av världens ortodoxa samfund. Katolska kyrkan är inte medlem utan har observatörsstatus.

 

Läs också: Ett år efter Lund råder nya ekumeniska tider

 

"Trivs med relationen"

Under en presskonferens med Kyrkornas världsråds generalsekreterare Olav Fykse Tveit och kardinal Kurt Koch, Vatikanens ansvarige för frågor om kristen enhet, avvisade bägge frågor om varför katolska kyrkan inte är medlem som betydelselösa.

– Jag tror att vi trivs bra med den relation vi har i dag, sa Olav Fykse Tveit, enligt cruxnow.com.

– Vi fokuserar inte på medlemskapet utan på vad vi kan göra tillsammans.

Mötet i Lund

Påven Franciskus deltog i oktober 2016 i ett möte med Lutherska världsförbundet till minne av att det gått 600 år sedan den lutherska Reformationen. Svenska kyrkan var värd för mötet och den gemensamma ekumeniska gudstjänsten i Lunds domkyrka. Att påven bevistade det protestantiska jubileumsfirandet ses som kanske den viktigaste ekumeniska avsiktsförklaringen som vidtagits av den romersk-katolska kyrkan sedan Reformationen.

 

Läs mer: Protestanter och katoliker mer överens än någonsin