Påvens besök i Chile skakas av protester

Påven Franciskus möts ofta av jubel under sina utlandsresor. Men i Chile kan han vänta sig ett svalare mottagande.
Pedofilskandaler och övergrepp på ursprungsbefolkningen har gjort den katolska kyrkan impopulär.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I slutet av förra veckan attackerades flera katolska kyrkor i Chiles huvudstad Santiago med brandbomber. Förövarna lämnade pamfletter efter sig med hot om att nästa bomb skulle detonera i påvens kaftan.

Franciskus anlände i går till Chile, och även om de flesta chilenare tar avstånd från terrorattacker så är många ändå svalt inställda till honom. Enligt en opinionsundersökning rankar chilenarna honom lägst av alla påvar och enbart 36 procent av dem som svarade har förtroende för den katolska kyrkan.

De katastrofala siffrorna kan tyckas överraskande. Efter militärdiktaturens fall i början av 1990-talet åtnjöt den katolska kyrkan stor respekt då kyrkliga företrädare opponerat sig mot militärens övergrepp. Men i Chile, precis som i andra katolska länder, så har pedofilskandaler underminerat kyrkans ställning.

Besvikelser mot kyrkan

I Chile finns fortfarande en vrede över kyrkans hantering av en pedofilanklagad präst, Fernando Karadima. Under mer än ett decennium ignorerade kyrkans ledning i landet vittnesmål om övergreppen, först 2011 gjorde Vatikanen en undersökning och Karadima befanns skyldig. Franciskus har förklarat att han har nolltolerans för övergrepp, men han valde ändå att utse en av Karadimas överordnade till biskop i södra Chile, något som väckte enorma protester.

Kräver att få träffa påven

Under påvens besök i Chile och Peru har grupper som organiserar offer för övergreppen krävt att få träffa påven.

– Kyrkan borde vara en plats som du kan lita på, och inte en institution där herden äter lammen, säger en protestledare, Juan Carlos Claret, till tidningen Guardian.

Brandbomberna har troligen inte någon koppling till pedofilskandalerna. I stället handlar det om en infekterad konflikt där ursprungsbefolkningen i södra Chile, mapucherna, kräver att deras rättigheter respekteras. Trots att en majoritet av mapucherna är katoliker så finns det mindre militanta grupper som ser den katolska kyrkan som en förtryckare. Kyrkbränningar har både drabbat katolska och protestantiska kyrkor. Påven kommer att besöka södra Chile i ett försök att skapa dialog med mapucherna. Även här kan han dock möta kritik.

Har inte återlämnat marken

– Johannes Paulus II bad om förlåtelse för alla övergrepp under erövringen och kolonialismen. Men den katolska kyrkan har aldrig gjort något försök att återlämna de landområden som de tog från oss, säger Jorge Hueque, som är talesman för mapuchernas parlament, till Guardian.

I Peru, dit påven kommer på torsdag, kan han förvänta sig ett varmare mottagande. Även i Peru tvingas dock den katolska kyrkan att hantera övergreppsanklagelser. I centrum för skandalen står peruanen Luis Figari, som grundat en betydande konservativ katolsk rörelse, Sodalitium Christianae Vitae. Vatikanens egen utredning visade att Luis Figari förgripit sig på unga män, och han får därför inte längre leda rörelsen utan lever numera som pensionär i Rom. Nu vill dock peruanska åklagare försöka få honom utlämnad för att dömas i Peru.

Chiles president Michelle Bachelet välkomnar Påve Franciskus.

Pilgrimer väntar in Påve Franciskus.

Läs mer om Påven Franciskus

Alla tidigare artiklar

Katoliker i Sydamerika

Latinamerika har länge varit en bastion för den katolska kyrkan, men det håller på att förändras. 1960 identifierade sig 90 procent av latinamerikanerna som katoliker, men enligt en undersökning från forskningsinstitutet Pew var den siffran nere på 69 procent 2014. En bidragande orsak till förändringen är den snabba tillväxten av protestantiska församlingar, 19 procent såg sig 2014 som evangelikala kristna.