Påvens sändebud till Frankrike mister diplomatisk immunitet

Heliga stolen, som Vatikanen benämns i diplomatiska sammanhang, drar tillbaka den diplomatiska immuniteten för sitt sändebud till Frankrike. Beskedet kommer under en pågående brottsutredning där sändebudet misstänks ha antastat en ung man.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ärkebiskop Luigi Ventura har tjänat som diplomat för Heliga stolen sedan 1978 och som nuntie – motsvarande ambassadör – till Frankrike sedan 2009. Nyhetsbyrån Catholic News Agency skriver att den 74-årige Ventura misstänks för att ha antastat en ung manlig anställd vid Paris stadshus i samband med en mottagning hos stadens borgmästare i början av året.

"Fullt samarbetsvillig"

Fallet har de senaste månaderna utretts av franska myndigheter. Landets Europaminister Nathalie Loiseau riktade i mars en uppmaning till Heliga stolen om att häva nuntiens diplomatiska immunitet.

På måndagen meddelade Heliga stolens presstalesperson Alessandro Gisotti att Venturas diplomatiska immunitet nu hävs, vilket innebär att han kan ställas inför rätta i Frankrike. I det officiella uttalandet säger Gisotti att Ventura är villig att "fullt och spontant samarbeta med franska rättsvårdande myndigheter".

Läs även | Påven: Anmälningsplikt för sexuella övergrepp

Ytterligare anklagelser

Efter att anklagelserna om den misstänkta händelsen i Paris uppdagades har ytterligare anklagelser riktats mot Ventura. Den franska katolska tidningen La Croix skriver att den varit i kontakt med flera unga män som berättat om olämpliga vidröranden av Ventura. Samtliga händelser ska ha ägt rum under det senaste året. De flesta ska ha skett under officiella mottagningar och ceremonier. Le Croix rapporterar att tidningens sagesmän av olika skäl valt att avstå från att polisanmäla Ventura. En av dem beskriver nuntien som "någon som inte förstod vad han gjorde".

Catholic News Agency rapporterar att en man, som vid den aktuella tidpunkten var 32 år, hävdar att han redan 2008 blev utsatt för olämplig beröring av Ventura 2008 då denne tjänstgjorde som nuntie i Kanada.

Av det officiella uttalandet från Heliga stolens presstalesperson framgår det inte om Ventura fortsätter vara påvens sändebud till Frankrike under resten av brottsutredningen och under en eventuell rättegång eller inte.

Läs även | Påven till Elise Lindqvist: "Du är Sveriges Moder Teresa"

Läs fler artiklar om pedofilskandalerna i Katolska kyrkan

Alla tidigare artiklar
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat