Påvens uppmaning till Assad: Återuppta förhandlingarna

Påven Franciskus uppmanar Syriens president Bashar al-Assad att återuppta fredsförhandlingar för att få slut på inbördeskriget, som pågått i drygt åtta år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Uppmaningen kommer i ett brev som levererades till Damaskus av kardinalen Peter Turkson på måndagen. I brevet riktar påven även flera andra uppmaningar till Assad: skydda civilas liv, agera för att få ett slut på den humanitära katastrofen i Idlibprovinsen, ta konkreta initiativ för att människor som tvingats fly ska kunna återvända säkert, släpp häktade personer, ge familjer information om deras anhöriga och behandla politiska fångar humant.

Påvens närmaste medarbetare, statssekreteraren och kardinalen Pietro Parolin, säger till att Vatican News att påven "med stor sorg" följer civilbefolkningens öde – särskilt barnens – i Idlibprovinsen, där nästan hälften av de tre miljoner invånarna tvingats fly.

– Det som sker är oacceptabelt och omänskligt. Påven ber presidenten att göra allt för att få ett slut på denna humanitära katastrof, för att skydda den försvarslösa befolkningen och särskilt de mest sårbara, i respekt för internationell humanitär rätt.

Inte politiskt motiverat

Pietro Parolin säger att det långvariga inbördeskriget i Syrien, som pågått sedan våren 2011, måste nå ett slut "genom diplomati, dialog och förhandling med det internationella samfundets hjälp".

– Vi har varit tvungna att än en gång vittna om att krig skapar krig och att våld hetsar till våld, som påven har sagt många gånger och som han också upprepar i detta brev.

Pietro Parolin betonar att påvens brev inte är politiskt motiverat utan bygger på oro för den humanitära situationen.

Läs även | Över 100 döda i syriska flygangrepp

Läs mer om Påven Franciskus

Alla tidigare artiklar
Hagia Sofia blir moské