Pence betonade att Egypten måste skydda kristna

När USA:s vice president Mike Pence träffade Egyptens president på lördagen låg frågan om religionsfrihet och attacker mot kristna högt på dagordningen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mike Pence, som just nu befinner sig på en rundresa i Mellanöstern, berättade också för president Abdel Fattah al-Sisi att USA står bakom en tvåstatslösning för israeler och palestinier om de två parterna kan komma överens om det.

Efter mötet berättade Pence för reportrar att de hade diskuterat "ansträngningar för att bekämpa terrorism", särskilt attacker på koptiska kristna och på moskéer. De diskuterade också "betydelsen av religionsfrihet – en stor prioritet för USA:s folk", sa Pence enligt Christian Today.

Pence uppmuntrade dessutom president al-Sisi i kampen "för att främja religiös mångfald och respekten för alla religiösa synpunkter här i Egypten".

Status quo ska behållas

Abdel Fattah al-Sisi har starkt motsatt sig USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Men Mike Pence berättade att han hade försäkrat al-Sisi om att USA:s utgångspunkt är att status quo ska behållas för heliga platser i Jerusalem och att USA inte har fattat något slutligt beslut om gränserna för de två staterna.

Från Kairo reste Pence till Jordanien där han kommer att träffas med kung Abdullah, en nära USA-allierad. Inför Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad varnade Abdullah för att det skulle få en negativ inverkan på stabiliteten i regionen och att det även skulle försvåra USA:s ansträngningar att återuppta fredsförhandlingar.

Ska besöka Västra muren

Pence avslutar sin Mellanösternresa i Israel – och Christian Today skriver att han kommer att bli varmt mottagen efter Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Pence planerar att träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, tala inför det israeliska parlamentet och besöka Västra muren.

Däremot har han inte några inplanerade möten med palestinska ledare.