Nyheter

Personliga berättelser ska påverka migrationspolitiken

Just nu utreds migrationspolitiken i Sverige. Sociala missionen vill vara med och påverka. Därför släpper de nu en rapport med personliga berättelser från de som berörs av politiken.

1 av 2

Sedan 1990-talet har Sociala missionen arbetat med att ge råd och stöd i frågor som rör familjeåterförening. Via deras öppna mottagning och genom samarbete med flera av sina medlemsförsamlingar kommer de i kontakt med många människor som lever frånskilda sina familjer. Berättelserna från sex av dessa personer har de samlat i rapporten "Försörjningskravet – berättelser om splittrade familjer".

– Vi vill lyfta fram den enskilda familjens perspektiv. Vi vill sprida kunskap om försörjningskravet och vilka konsekvenser det får, säger Elias Nygren, flyktinghandläggare på Sociala missionen.

Kravet på att kunna försörja familjemedlemmar som ansöker om anhöriginvandring, är en av frågorna på den parlamentariska utredningens bord. Sociala missionen vill att de nuvarande kraven ska sänkas och anpassas efter familjers individuella omständigheter och behov.

– Att kunna leva tillsammans med sin familj är en grundläggande rättighet. Kraven som i princip innebär tillsvidareanställning och förstahandskontrakt är svåra att uppfylla och riskerar att hålla familjer åtskilda, säger Elias Nygren.

Det finns de som menar att systemet kan utnyttjas om reglerna är för tillåtande?

– Den formuleringen vänder jag mig emot. Vår lagstiftning bygger på tanken att det finns rätt till familjeåterförening så jag tycker inte att det ska ses som att utnyttja systemet.

De vanligaste fallen som Sociala missionen kommer i kontakt med är föräldrar som vill återförenas med sin partner och sina barn.

– Ett av exemplen i rapporten är en ensamstående mamma som vill återförenas med sin enda son. Trots flitigt heltidsarbete lyckas hon inte uppfylla försörjningskravet.

Rapporten kommer bland annat att skickas till politikerna som är involverade i utredningen av migrationspolitiken. Elias Nygren hoppas att berättelserna ska påverka besluten.

– Vi hoppas att det leder till att återföreningar faktiskt kommer till stånd och inte omöjliggörs av kraven. Det är ett lidande som många går igenom.

---

Sociala missionen

  • Startades 1917.

    Får sitt uppdrag av sina huvudmän som är ett 30-tal församlingar inom Equmeniakyrkan och dess ungdomsföreningar i Stockholm, Uppsala och Gotlands län.

    Ger rådgivning i sociala frågor och flyktingfrågor.

    Rapporten "Försörjningskravet – berättelser om splittrade familjer" finns tillgänglig på deras hemsida.

---

Fler artiklar för dig