Pete Greig: Därför svarar inte Gud på alla våra böner

Han leder bönerörelsen 24–7 som finns i mer än hälften av världens alla länder.
Pete Greig tror på ett böneliv som är ärligt.
Själv har han stormat mot Gud när hans fru var svårt sjuk i cancer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

HÖNÖ. I villaträdgården på Hönö sitter Pete Greig i en blekt pikétröja. Det är först svårt att få ihop den jordnära och ödmjuke engelsmannen med det som är hans cv.

Pete Greig är något av en global profil vad gäller kristet böneliv: för 19 år sedan var han med om att starta bönerörelsen 24–7, som sedan dess har spritt sig över världen. Han har också skrivit flera storsäljande böcker om bön, arbetar med bönekurser inom Alpha och talar om bön över hela världen. Men när han börjar utveckla sina tankar om bön inser man att detta är en person som lever för bönen och för att uppmuntra andra att fördjupa sitt böneliv.

Pete Greig menar att människan är designad för att kommunicera med Gud i bön, att prata med honom om stort och smått, om glädjeämnen och svårigheter.

”Be om både stort och smått”

– Din relation med Gud är som bäst, inte om du ber om stora saker bara vid vissa tillfällen, utan när du talar med Gud och ber om små saker kontinuerligt, säger han.

Bönen handlar inte bara om att stärka relationen med Gud. Pete Greig menar också att människor genom sina böner faktiskt kan påverka världen.

– Det finns saker som bara händer när du ber om dem, säger han.

Pete Greigs råd är att bönen ska vara enkel, den ska vara äkta och att man ska vara uthållig. Han betonar dock att det inte finns några garantier för att man får de svar som man själv vill ha, något som han själv fått kämpa med.

Frun fick hjärntumör

När hans fru Sammy drabbades av en hjärntumör svävade hon efter en stor operation mellan liv och död. De hade då små barn och han visste inte om de skulle tvingas växa upp utan sin mamma.

Vid ett tillfälle kom en vän, en pastor, hem till honom och bad då för att Pete skulle få kraft att klara livet om Sammy dog.

– Men då skrek jag: "Nej, jag accepterar inte det!" Och jag började tala ärligare med Gud än jag någonsin gjort i hela mitt liv. Jag sa till honom att jag brydde mig inte om hans vilja, min vilja var att min fru skulle leva, att mina barn skulle få ha sin mamma, och jag sa att jag skulle kämpa med Gud om det.

Skämdes för sitt utbrott

Efteråt skämdes han för sitt utbrott. När Jesus våndades i Getsemane hade han önskat att Guds vilja skulle ske, Pete hade inte velat böja sig.

– Jag trodde att jag gjort fel. Men så en dag visade Gud tydligt för mig att det var rätt av mig att jag var så ärlig. För det var ett uttryck för min kärlek till min fru, säger han.

Orsaker att Gud inte svarar på bön

Pete Greigs hustru överlevde cancern, men kämpar än i dag med epilepsi i sviterna efter operationen som gjordes för att få bort tumören.

Erfarenheterna under sjukdomstiden blev till boken ”Gud i tyst läge”, där han tar upp frågan om obesvarade böner.

Pete Greig menar att det finns flera orsaker till att vi inte får de svar vi vill när vi ber.

En orsak är att denna värld är brusten, och regleras av vissa lagar som inte kristna kan undgå.

En annan är att det finns en fiende till Gud som vill människorna ont, en kraft som tycker om att förstöra och att döda.

En tredje faktor är att vi inte alltid förstår Guds vilja.

– Ibland kan jag tycka att det vore enklare om Gud inte besvarade några böner alls, för svaren kan tyckas så godtyckliga: ett barn dör i cancer, medan någon helas från huvudvärk. Men vi får inte bli cyniska och sluta se allt det goda som Gud gör bara för att vi själva lider, säger han.

Läs också: Evangelisten Marcus Olson vill få Hönö att prata om helanden