Peter Gembäck: ”Det var rätt av Pingst att utesluta Knutby”

Flera av Knutby Filadelfias tidigare pastorer, däribland Peter Gembäck, är polisanmälda för misshandel.
Nu erkänner han att församlingsledningen "ljög och mörkade" gentemot resten av pingströrelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I april 2004, några månader efter Knutbydramat, förlorade Filadelfiaförsamlingen i Knutby sin vigselrätt. Samtidigt konstaterade vigselnämndens ordförande Sten-Gunnar Hedin att Knutby inte längre var att betrakta som pingstförsamling.

– Tidigare var jag arg. Men i dag tycker jag egentligen inte att det är någon mening med att reda ut vad som var rätt och fel. Vi var en besvärlig pingstförsamling som hade sparkat bakut och faktum är att vi just då inte ville ha med pingst att göra, säger Peter Gembäck till Dagen.

Han går till och med så långt som att erkänna att församlingsledningen "ljög och mörkade" gentemot pingstledningen.

– Så på ett sätt var det rätt att utesluta oss.

Det har nu gått drygt 14 år sedan Knutbydramat. Och Peter Gembäck konstaterar att varken Facebook, Youtube eller Instagram fanns då.

– Min poäng är att mycket har hänt på ganska kort tid. Pingstledningen gjorde nog så gott de kunde 2004, men det blev inte bra.

Gembäck har polisanmälts

Under det senaste året har många av de tongivande medlemmarna i Knutby Filadelfia lämnat församlingen. Samtidigt har en rad personer vittnat om fysisk och psykisk misshandel under årens lopp.

Läs också: Tidigare Knutbypastorer anmäls för sexbrott och misshandel

 

En av personerna som har polisanmälts är Peter Gembäck.

Han beskriver situationen som fruktansvärd, framför allt den sista tiden, innan församlingen började falla sönder i slutet av 2016. Men samtidigt som han anklagar Åsa Waldau och Urban Fält för mycket av eländet medger han att han, under årens lopp, "har gjort många människor illa".

– Ju mer jag har tänkt på allt desto mer klarnar bilden. Samtidigt ser jag också min skuld mer och mer och jag förstår hur snett det har varit.

Läs också: Åsa Waldau ska ha misshandlat medlemmar med tillhyggen
 

Stora förändringar på kort tid

Bara de senaste månaderna har inneburit nya insikter. Som exempel nämner han synen på sig själv.

– I början av 2017 trodde jag att jag skulle fortsätta som pastor. I dag är det en orimlig tanke. Det är oerhört mycket som har förändrats på kort tid vilket också innebär att jag ser hur långt jag har kvar.

– En terapeut har beskrivit det som att vi kommer från en krigszon där det har handlat om överlevnad. När man har tagit sig därifrån pustar man först ut. Men sedan måste man bearbeta allt man har varit med om. Det kan ta flera år och jag skulle inte bli förvånad om det blir fler polisanmälningar.

På flera sätt låter Peter Gembäck ganska lättad över utvecklingen sedan 2016. Men han vill samtidigt varna för att ignorera varningssignaler om osunda församlingar – och att lämna församlingar utan uppsikt.

– Knutby kan hända igen. Och då gäller det att vara vaksam. Många utomstående såg att det vi höll på med inte var sunt, trots att vi själva trodde det.

Läs också: Knutbydokument, del 1: När Åsa Waldau och Urban Fält lämnade Knutby
 

"Sekten måste demonteras inifrån"

Den utlösande faktorn, som innebar att Knutby Filadelfia slutligen började falla sönder är enligt Peter Gembäck en resa till Kanada som han gjorde tillsammans med en handfull personer hösten 2016. Resan innebar att det dåvarande ledarskapet befann sig på var sin sida av Atlanten och att de som var kvar i Sverige kunde konfrontera sina ledare.

– Sekten Knutby var tvungen att demonteras inifrån för att den skulle falla sönder, sammanfattar han.

Läs mer: Sommaren 2017 öppnades medlemmars ögon - nu bara 20-tal aktiva kvar
 

Låter inte det lite motsägelsefullt, att det å ena sidan är viktigt att inte lämna enskilda församlingar utan uppsikt, men att det å andra sidan krävdes en inre revolt för att Knutbybubblan skulle spricka?

– Det jag menar är att jag under alla år har varit frustrerad över bristen på närvaro. Vi har fått kritik, men få har varit på våra gudstjänster. Därmed föll också kritiken mellan stolarna. Dessutom resulterade det i onödiga missförstånd, delvis på grund av mediernas svartvita bild. Man måste orka vara närvarande för att på det sättet hjälpa till med demonteringen inifrån. Vi tvivlade, en i taget, men var aldrig tillräckligt många för att orka ta oss ur. Problemet med att vara närvarande är så klart att det är oerhört resurskrävande.

Stöd för enskilda medlemmar

Ända sedan våren 2004, då den dåvarande pingstledningen först pratade om att upplösa Knutby Filadelfia och senare fråntog församlingen dess vigselrätt, har relationen mellan pingströrelsen och Knutbyförsamlingen varit minst sagt ansträngd.

– Många var sårade efter det bedrövliga mötet i januari, säger Peter Gembäck apropå pingstledningens försök att upplösa församlingen vilket i stället resulterade i att församlingsmedlemmarna helhjärtat ställde sig bakom sina pastorer.

Läs också: Pingst: Vi ger inget som helst stöd till fortsatt verksamhet i Knutby

 

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar