Nyheter

Pingst genomför digitalt rådslag med 400 ombud

Pingströrelsen blir först ut bland kyrkosamfunden att digitalt samla sitt högsta beslutande organ. Drygt 400 ombud möts till rådslag framför datorskärmarna på lördag. Bland annat för att fastställa ny struktur för det internationella arbetet och välja om föreståndaren Daniel Alm.

Det blir en bantad version av årets rådslag i Pingst - fria församlingar i samverkan. Bara en dag i stället för två – och framför datorskärmarna därhemma i stället för att resa till Gävle som planerat. Men ändå på det datum som har varit planerat sedan tidigare.

Kräver extra arbete

Övriga kyrkosamfund, utom EFS, som håller digitalt årsmöte 22-23 maj, har så här långt skjutit fram sina beslutande årskonferenser till hösten på grund av coronakrisen.

– Det här kräver en hel del extraarbete, självklart. Men det känns väldigt positivt att vi kan fullfölja, även om det inte blir ett fysiskt rådslag, säger Marcus Jonsson, kommunikationschef hos Pingst FFS.

Presidiet för årets rådslag kommer fysiskt att leda samtalen från pingstkyrkan i Västerås, där det också finns kamerateam och tekniker som sköter sändningarna och samtalet via webbverktyget Zoom, totalt max 50 personer. Hans-Erik Bylund från Botkyrka blir rådslagets ordförande, med Camilla Brolin från Söderhamn som vice ordförande.

Fler anmälda än förra året

En del presentationer av olika verksamhetsledare inom Pingst kommer att vara förhandsinspelade, men föreståndaren Daniel Alm predikar i direktsändning.

Så här långt är strax över 400 ombud och observatörer anmälda till rådslaget. Det ska jämföras med drygt 340 ombud vid förra årets rådslag i Filadelfia i Stockholm.

– Vi vill naturligtvis helst träffas rent fysiskt. Men en fördel med det här digitala är att det blir mer tillgängligt på ett sätt. Man slipper resa från olika delar av Sverige, säger Hans-Erik Bylund.

– Den stora utmaningen blir när vi ska genomföra beslutsfattandet och hur vi verkligen ska få delaktighet med olika inlägg. Eller så kanske det blir ännu mer interaktion hemifrån? På ett sätt blir det lättare att skriva vad man tänker framför datorn. Det gäller i så fall för oss som presidium att sålla.

Han menar att det här blir lite av ett test hur man kan arbeta, samtidigt som noggrann planering pågår och kommer att intensifieras i slutet av veckan. En röstningsfunktion finns inbyggd i det digitala verktyget som ska användas.

Viktiga frågor i årets rådslag blir omval av Pingst FFS föreståndare Daniel Alm för ytterligare en andra fyraårsperiod. Åtta nya församlingar kommer att välkomnas.

Läs också Så förklarar Pingst FFS raset i antalet betjänade

Internationella arbetet i fokus

Dessutom är det dags att fastställa ett strukturförslag för det internationella missionsarbetet inom Pingst som har diskuterats i olika missionsforum under en längre tid.

I korthet går förslaget ut på att svensk pingstmission ska skapa enheter för fyra temaområden som ska genomsyra allt arbete: 1) De minst nådda. 2) De mest utsatta. 3) Missionärerna från Sverige. 4) Relationer i världen och teologi. Detta paras med att missionsarbetet dessutom delas in i sex geografiska regioner i världen som leds av var sin regionsekreterare, och som ska se till att förutsättningarna för de fyra spåren blir tydliga överallt.

Fascinerad över engagemang

Hur mår då den pingströrelse som nu ska mötas till digitalt rådslag i coronatid?

– Jag blir glad och fascinerad över det otroliga engagemanget i församlingarna. Både i att ställa om och fira gudstjänst över nätet och i att kliva fram i samhället och göra insatser för olika hjälpbehov, säger Hans-Erik Bylund.

Läs mer Besluten om kristna sommarkonferenser: Dessa ställs in

---

Rådslag för Pingst - fria församlingar i samverkan

  • Pingströrelsen samlar cirka 85 000 medlemmar i omkring 450 församlingar över hela landet.

    Förutom ovanstående sker bland annat nyval på ordförandeposten i Pingst Ung.

    Information om pingströrelsens mediesatsning samt Pingst och corona är andra punkter.

---

Fler artiklar för dig