Pingst i Gränna var på väg att dö ut - nu hjälper de andra

På tio år vände Pingstkyrkan i Gränna utvecklingen. Nu vill församlingen dela med sig, och bjuder in till konferensen ”Kyrkan i småstaden”. En fjärdedel av svenskarna bor i tätorter med färre än 10 000 invånare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Niklas Hallman, pastor i Pingstförsamlingen i Gränna, norr om Jönköping, tycker att för lite uppmärksamhet har riktats mot församlingar i mindre städer, och har därför tagit initiativ till konferensen 26–28 januari.

– Att leda församlingar på mindre orter skiljer sig ofta från det större sammanhanget. Vi vill dela med oss av tips och erfarenheter. Tänka kreativt, i stället för att titta på att vi har få ledare eller begränsade ekonomiska resurser, säger Niklas Hallman.

Satsar ofta på storstäder

Han konstaterar att samfundens satsningar ofta gäller storstäderna. Men att en betydande andel av landets befolkning också bor i mindre tätorter. Niklas Hallman hänvisar till uppgifter från Pingst centralt om att det i dag finns 100 mindre pingstförsamlingar som är nedläggningshotade.

108248.jpg– Av dessa finns 50 på en ort där det finns andra församlingar. Men 50 av dem är enda församlingen på orten, och där är det riktigt allvarligt, säger han.

Var på väg att dö ut

För tio år sedan var Gränna pingstförsamling på utdöende, med 15–20 personer och en medelålder på över 70 år. I dag möts i stället 70–80 personer till gudstjänst en vanlig söndag, och man har en söndagsskola med 35 barn och en konfirmationsgrupp med drygt 20 deltagare förr året.

Hemligheten var när 75-årige Roland Falk och nästan 80-åriga Maj Carlsson tog initiativ bland missbrukare och ungdomar.

– Vi började resan med det som fanns i huset. Det var 70–80-åringarna som började göra det lilla de kunde i hop med Herren. Det är ingen ursäkt att våra resurser är begränsade.

Relationer blev fokus, i stället för verksamhet som skulle upprätthållas i den drygt 80-åriga församlingen.

 

57198.jpg

Läs också: Så kan små församlingar få hjälp inom samfundet
 

Tidigare KD-ledaren talar

När andra kyrkor i småstäder från olika håll i landet nu bjuds in till konferens i Gränna är tanken att dela varandras erfarenheter. Tidigare KD-ledaren Alf Svensson, medlem i Gränna Pingst, ska tala om att ha förtroende som församling i samhället. Anette Carlsson, pastor i Skärgårdskyrkan utanför Stockholm, medverkar vidare, liksom Niklas Hallman.

– I stället för att hänge sig åt nedstämdheten så tänker jag att det finns fantastiska möjligheter för kyrkan i småstaden. Ofta upplever man samma utmaningar på kommunkontoren, och här kan kyrkorna vara naturliga samtalspartner med skolor, företag och samhällen.

– Det handlar inte bara om hur vi firar gudstjänst, utan om hur vi kan nå ut och in i samhället där vi lever och verkar, säger Niklas Hallman. 

Fakta:

Inom Pingst finns Nystartsprogrammet, som bland annat uppmärksammas vid konferensen Pingst Pastor i Stockholm i veckan.

Equmeniakyrkan har ”Omstart”, ”Återplantering” och församlingsutveckling.

Konferensen ”Kyrkan i Småstaden” anordnas i Gränna Pingst 26–28 januari.