Pingst i Vetlanda frågar ut politiska partier

Pingstkyrkan i Vetlanda bjuder under de närmaste veckorna in de lokala politiska partierna till en frågestund.
– Kyrkan ska inte vara partipolitisk men det behöver inte betyda att vi är opolitiska, säger pastor Daniel Berner.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tidningen Dagens och pingstkyrkans i Uppsala utfrågningar med riksdagspartiernas ledare pågår för fullt. I Vetlanda på småländska höglandet gör pingstförsamlingen en liknande satsning.

Läs också: Jan Björklund: Det är för lite ideologi i svensk politik

 

– Redan i september bestämde vi oss för att bjuda in samtliga partier i kommunfullmäktige till pingstkyrkan. Och vi fick ja från samtliga nio partier, berättar Daniel Berner för Dagen.

Mitt i gudstjänsten

Under fyra söndagar mellan påsk och pingst får de lokala partirepresentanterna svara på frågor i söndagsgudstjänsten.

– Det är helt vanliga gudstjänster med predikan, bön, lovsång, nattvard och allt det andra. Ungefär mitt i gudstjänsten bryter vi av och låter politikerna komma fram för en frågestund som tar cirka en kvart.

– Målsättningen är inte att anordna en debatt utan syftet är mera att få till ett samtal. På fikat efter gudstjänsten kan den som vill ställa sina egna frågor till politikerna.

Civilsamhällets roll

Frågorna i gudstjänsten handlar bland annat om föreningsbidragen, civilsamhällets roll och den regnbågsvecka som anordnades i Vetlanda förra året och där pingstförsamlingen har en idé om en breddning till en alla får plats-vecka.

– En annan fråga där vi vill veta hur politikerna tänker är planerna på att bygga ett kulturhus i Vetlanda. Vi undrar om de kan tänka sig att samarbeta med oss i stället. Pingstkyrkan är med sina 600 platser kommunens största samlingssal, berättar han.

Israel och synen på en tvåstatslösning är ytterligare en fråga som tas upp.

– Vi ställer samma frågor till alla partierna så blir det lite lättare att jämföra vad de står för, menar Daniel Berner.

Samhällsengagemang

Men ska inte kyrkan vara opolitisk?

– Vi ser oss som en viktig aktör i Vetlanda med ett uppdrag att stå på de utsatta och svagas vida. Vi har också ett kristet budskap vi vill förmedla och detta sammantaget gör att är vi politiska.

– Däremot vill vi som församling inte vara partipolitisk även om enskilda medlemmar givetvis kan vara partipolitiskt aktiva.

Vetlanda styrs av Socialdemokraterna och det lokala partiet Vetlanda framåtanda.

Valet till landets kommuner, landsting och riksdag hålls den 9 september.