"Pingstkyrkor startas som aldrig förr i Ukraina"

Situationen i östra Ukraina är fortsatt svår när konflikten nu går in på sitt femte år.
– När man skjuter på tanter som sätter potatis och skottar snö, då är det inget annat än statsterrorism, säger Björn Wågstrand, medlem i Pingstkyrkan i Karlsborg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tillsammans med sex andra församlingar samordnar Björn Wågstrand från Karlsborg och Svenåke Dahlqvist från Mullsjö de svenska pingstförsamlingarnas nödhjälp och stöd till Ukraina.

Totalt bidrar 25 svenska pingstförsamlingar ekonomiskt till hjälpen.

Främst handlar det om att stötta lokala församlingar i deras arbete. Och hjälpen behövs.

– Man gråter nästan när man kommer hem till vissa människor. En del bor i hem som liknar jordkulor. Det är ofattbart, säger Svenåke Dahlqvist.

Har förvärrats

Situationen i östra Ukraina har förvärrats på senare tid. Vid frontlinjen (där pro-ryska separatister och den ukrainska armén krigar) skjuts det dagligen. Enligt observatörsorganisationen OSSE skjuts det tre gånger så mycket som för några år sedan.

Konflikten har långsamt gröpt ur den ukrainska ekonomin som är sämre än på många år.

– Det är märkbart att beskjutningarna intensifierats, säger Björn Wågstrand som nyligen besökte orten Maryinka, precis vid frontlinjen.

Samtidigt startas nya församlingar som aldrig förr i den östra delen av landet. Det ideella engagemang växer när samhället brister i sina åtaganden.

– Det är en väckelse som sprider sig och engagemanget är stort att starta nya församlingar. Människor hittar varandra och visar på ett stort driv, säger Svenåke Dahlqvist

Byggde om vinbutik

Fram till år 2020 har den ukrainska pingstunionen beslutat att 400 nya församlingar ska startas. Nyligen kom Svenåke Dahlqvist hem från en invigning av en pingstförsamling i Poltavaregionen.

Bland annat har pengar från USA hjälpt till att finansiera bygget. Det var från början en gammal vinbutik som nu byggts om till kyrka. Hela ombyggnationen har finansierats från Sverige.

– De kommer klara detta. Och det betyder oerhört mycket för en region som behöver hopp och framtidstro, säger Björn Wågstrand.

Vad kan svenska församlingar göra för att stötta i Ukraina?

– När man frågar dem ger de alltid samma svar. I nämnd ordning: be för oss. I andra hand: kom och besök oss. I tredje hand skicka humanitär och ekonomisk hjälp.