Pingstpastor Niklas Piensoho och KD-ledaren drabbade samman i Örebro

Pingstpastor Niklas Piensoho kom till utfrågningen av Ebba Busch Thor med en hyllning till politiker som tar ansvar.
Men också med tuffa frågor, där han var oense med KD-ledaren om såväl fler poliser som utvisning av unga afghaner.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

ÖREBRO. Ebba Busch Thors förvalsturné drog igång som en rivstartande raggarbil. Superentreprenören Bert Karlsson satt i framsätet och omdömena började hagla från alla håll och kanter.

Nu har stad efter stad betats av, den uppmärksammade rivstarten har ersatts av lite mer sansad fart och när ”EBT-tour” når Örebro är det främst en lokal angelägenhet.

Det som sticker ut i denna utfrågning är att den görs av pingstpastor Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Gemensamt arv

Gemensamt för de båda på scenen är att de förvaltar Lewi Pethrus arv, pingströrelsens grundare i Sverige var med och startade såväl Kristdemokraterna som Filadelfiaförsamlingen i huvudstaden.

Niklas Piensoho har anlitats av Kristdemokraterna för att ställa lite annorlunda frågor och inledde sitt frågebatteri med en undran vad politikerna gör för civilsamhället, för kyrkorna och idrottsklubbarna.

– Vad har de för plats i din vision för ett framtida Sverige?, undrade Niklas Piensoho.

Ebba Busch Thor tog tillfället i akt och lyfte KD:s grundprincip att samhället är så pass mycket mer än staten, politikerna har inte svar på allt, den lilla gemenskapen är viktig.

Se också webb-tv: Niklas Piensoho: Vi måste trycka tillbaka politikerföraktet

Gåvoavdrag kom fram

Sedan plockades en gammal profilfråga upp ur gömmorna. Avdragsrätt för gåvor har legat bortglömt och dammat under hela valrörelsen, men när pastorn frågade kom den gamla käpphästen fram.

– Jag önskar att det ska bli enklare att ge gåvor till frivilligorganisationer utan att behöva skatta, sa Ebba Busch Thor.

En KD-fråga som hon inte tidigare lyft under valrörelsen, och som troligtvis stoppas tillbaka långt in i skafferiet efter Örebro-besöket.

Drog inte jämt om allt

När det gäller civilsamhällets roll och politikens begränsningar var såväl pastor som KD-ledare överens, och samtalet var nyfiket och glatt. Men efter ett tag blev det något tjurigare. Framför allt var det två ämnen där det märktes tydligt att de inte drog jämnt.

Det handlade om KD:s storsatsning på 10 000 fler poliser, där Niklas Piensoho i stället talade sig varm för de förebyggande insatserna. Satsa på eldsjälarna, inte poliserna.

– Jag lägger min röst på kyrkor och föreningar, på eldsjälar som kan göra skillnad. Det är först när det havererat som polisen behövs, var Piensohos ingångsvärde.

– Långsiktigt har du rätt, kontrade Busch Thor.

Men just nu så brinner det i huset, då måste du släcka, var hennes beska besked. Situationen har gått så långt, framför allt i flera utsatta förorter, fler poliser är ett måste.

Oense om afghaner

Den andra frågan där det gnisslade handlade om de ensamkommande afghanska flyktingarna. Niklas Piensoho målade upp en bild av kommuner som behöver yngre invånare, rekryteringsresor till södra Europa för att locka arbetare till Sverige. Samtidigt finns de unga afghanerna redan här.

– Ge dem chansen, uppmanade Niklas Piensoho.

– Vi har valt att ta strid för familjeåterförening, löd Ebba Busch Thors svar.

Sedan fick hon försvara KD:s hållning, att om vi vill värna asylrätten så måste ett nej vara ett nej. Även när en närmast tårögd kvinna i publiken berättade om situationen för den ungdom som flyttat hem till hennes familj höll Busch Thor linjen om att ibland är det nej som gäller, även om hon förstår att det för den enskilde är ett tufft besked.

Läs också: Ledare: KD har fastnat i fel hjulspår
 

KD och frikyrkan

Då och då målas bilden upp att KD håller på att tappa sina kärnväljare i frikyrkan på grund av den här inställningen. En mer talande bild gick inte att få då KD-ledaren och pingstpastorn var så tydligt oense i frågan om de unga afghanerna.

– Jag själv känner mig skamsen över den här situationen, avslutade Niklas Piensoho replikskiftet.

Upprörda om sjukvård

Sportbaren O´Learys var full av nyfikna åhörare och ute på gatan blev det en mindre folksamling då KD-ledaren frågades ut med stora öppna fönster.

Stundtals var det ett samtal mellan en pastor och en partiledare, men då och då vände Ebba Busch Thor blickarna ut mot publiken och blev valtalare. Inte minst när hon kände sig bekväm, som i talet om sjukvård. Och där kunde hon tävla tillsammans med Niklas Piensoho om att vara upprörd över hur illa sjukvården fungerar i dag.

Busch Thor var stjärnan

Efter samtalets slut var det idel glada miner, många i publiken sökte sig fram och luftade sina åsikter och ville ta selfies. Och där fick Niklas Piensoho se sig rejält besegrad, dragplåstret för kvällen var trots allt Ebba Busch Thor.

Läs mer om gåvoavdraget

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar