Polen vill rädda fransk påvestaty

Högsta förvaltningsdomstolen i Frankrike har bestämt att ett kors ovanpå en staty av Johannes Paulus II ska tas bort. Beslutet har rört upp känslor i Polen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 7,5 meter höga statyn av Johannes Paulus II, ståendes under en båge med ett kors högst upp, skänktes 2006 av den ryske konstnären Zourab Tsereteli till staden Ploërmel i Bretagne.

Enligt fransk lag ska samtidigt politik och religion hållas åtskilda vilket den franska motsvarigheten till Humanisterna har hänvisat till i flera års tid då de krävt att statyn ska försvinna.

Riskerar böter

Och den 26 oktober slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att korset strider mot lagen som säger att religiösa symboler inte får visas i allmänna, offentliga miljöer.

Kommunen har nu fått sex månader på sig att ta bort korset – annars väntar böter på 3 000 euro. Däremot kan Johannes Paulus II, och bågen över honom, stå kvar.

Kyrkor och kyrkogårdar undantagna

Katolska kyrkan kallar enligt brittiska tidningen The Telegraph domslutet "balanserat" medan franska motsvarigheten till Humanisterna meddelar att beslutet är en logisk följd av den lag från 1905 som reglerar relationen mellan kyrka och stat.

Påståenden från kritiker om att domslutet skulle kunna leda till att kors tas bort från kyrkor eller kyrkogårdar är enligt organisationen "helt ogrundade" eftersom kyrkor och kyrkogårdar är undantagna i lagen.

"Rör inte mitt kors"

Att påvestatyn får stå kvar har dock inte stoppat kritiken mot domslutet.

Enligt Dagens Nyheter hölls för en dryg vecka sedan en manifestation i Ploërmel för att rädda statyn. Och nu på söndag planeras ytterligare en manifestation på temat "Rör inte mitt kors".

Samtidigt rapporterar flera medier att Beata Szydło, premiärminister i påve Johannes Paulus II:s födelseland, Polen, har erbjudit statyn ett nytt hem i Polen för att "rädda den undan censur".

– Vår stora påve, en stor europé, är en symbol för ett kristet, enat Europa, säger hon enligt The Telegraph.

Vill sälja tomten

Samma tidning uppger också att Ploërmels borgmästare, Patrick Le Diffon, har sagt att han inte vill orsaka ett religionskrig. Därför har han föreslagit en kompromiss.

Med tanke på att ett ingrepp i konstverket, för att bryta loss korset, skulle kunna "orsaka oro", funderar han helt enkelt på att sälja tomten där statyn står till en privat investerare, då skulle problemet vara löst.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek