Polischef gripen – stoppade inte påskdåden i Sri Lanka

Sri Lankas tidigare polischef Pujith Jayasundara har gripits misstänkt för brott i samband med terrorattentaten i landet tidigare i år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Den förre polischefen anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra attackerna på påskdagen. Under gårdagen bad justitieministern Dappula de Livera den tillförordnade polischefen att delge honom misstanke om brott.

Även en tidigare högt uppsatt försvarschef uppges vara gripen.

Nekar till anklagelserna

Jayasundara tvingades kort efter terrordåden på påskdagen bort från sin post efter att ha getts skulden för attackerna. Den tidigare polischefen har hela tiden nekat till anklagelserna och vände sig för snart en månad sedan till landets högsta domstol.

Han hävdar att han på eget bevåg höjde beredskapen inom polisen före dåden eftersom säkerhetstjänstens chef ignorerat uppgifter från Indien som varnade för terrorattacker.

Över 250 människor dog på påskdagen i samordnade attacker mot främst kristna kyrkor. En lokal islamistisk extremistgrupp misstänks ha utfört dåden.

TT-AFP

DEBATT: ÄLDREOMSORGEN UNDER CORONA
Simon Rundquist, Läkare.
Foto: Privat/Arne Hyckenberg
Foto: Privat/Arne Hyckenberg
Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe