Polisen lägger ner utredning om figuren Skurt

Ingamay Hörnbergs barnfilmsfigur Skurt har börjat användas i högerextrema och rasistiska sammanhang. Den polisutredning om hets mot folkgrupp som pågått om fallet har dock lagts ned, berättar Linda Ståhl, utredare på demokrati-och hatbrottsgruppen i Malmö.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi fick in en anmälan i augusti, säger Linda Ståhl. Den handlade om hets mot folkgrupp och gällde så kallad "Skurtposting".

Det gick inte, säger hon, att fastställa vilka som skulle vara skyldiga till brott.

– Vi kunde inte identifiera vilka som låg bakom, och då fick vi lägga ned förundersökningen.

Grodan en symbol

Linda Ståhl säger att det inte skett någon allmän sökning på nätet för att se i vilka sammanhang som Skurt används, utan man har tittat just på den så kallade "Skurtpostingen" - att man sänder budskap tillsammans med bilder på Skurt.

– Det känns ju som att man väljer Skurt i svenska sammanhang - i USA finns ju en annan groda som används som symbol av extremhögern.

Ingamay Hörnberg berättade nyligen i Dagen att hon är bestört över att hennes barnfilmsfigur - en snäll och kärleksfull groda - nu används för att sända hatiska budskap.

Ingamay Hörnberg sa till Dagen att hon polisanmält bilder som hon funnit, men att polisen sagt att rubriceringen "hatbrott" kan vara problematisk. Stämmer det, är det svårt att fälla någon för hatbrott?

– Det är inte generellt svårare att få någon fälld för hatbrott än för andra brott. Hatbrott kan ju vara vilket brott som helst, det är motivet det handlar om. Och det kan vara svårt att styrka motivet, säger Linda Ståhl.

Många inom extremhögern använder det de själva kallar satir och "humor". Gör detta det svårare att fälla någon för hatbrott?

– Det är en fin balans mellan vad som kan betraktas som hets mot folkgrupp och vad som ryms inom vår yttrandefrihet. Vi får in många anmälningar om hets mot folkgrupp, och då får man titta på om det går över gränsen eller ej. Det är jättesvårt att ge ramar för vad som är okej och inte, man får titta på varje enskilt fall, säger Linda Ståhl.

Hon säger att det absolut går att göra en ny polisanmälan angående användandet av Skurt i hatiska sammanhang som ett upphovsrättsbrott.

Ingamay Hörnberg betonar att Skurt är varumärkesskyddad, och därmed skulle det vara möjligt att även pröva denna typ av brottsrubricering för att stoppa användandet av Skurt i sammanhang där hot och hat förekommer.

Läs också: Så utnyttjas barnfiguren Skurt av högerextrema

 

 

 

Lilla Erstagården