Poliser grep gatupredikant

Predikanten i London "störde" och försågs med handfängsel. En video som visar Londonpolisernas agerande har visats 1,8 miljoner gånger på sociala medier.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Predikanten stoppas av två polismän när han predikar invid Southgate station i London.

"Du stör människor, du orsakar problem och du stör", säger poliserna. Gatupredikanten förklarar att han måste få berätta för människor att Jesus är "rätta vägen, sanningen och livet". Poliserna invänder då att ingen vill lyssna, och att människor vill att han försvinner.

Sedan förses predikanten med handfängsel och en av polismännen tar hans bibel. "Nej, nej, nej, ta inte min bibel", vädjar då mannen.

Släpptes av polisen

Det är oklart, skriver tidningen Christian Today, exakt vad predikanten sagt som utlöste kontroversen. Poliserna på filmen säger dock att mannen också skulle ha yttrat sig "rasistiskt", vilket av vissa av kommentarerna runt videon på nätet tolkas som att predikanten yttrat sig hatiskt om muslimer.

Predikanten släpptes senare av polisen.

Se hela videoklippet på Twitter

 

Videon laddades upp av en organisation som bekämpar antisemitism, EyeOnAntisemitism. Ambrosine Shitrit, som laddade upp filmen, beskriver situationen som föregick gripandet: "Jag var där, den här mannen predikade, men han gjorde inget fel. Han hade en fientlig person intill sig – han pratade ganska högt, men det var allt."

Hon säger att arresteringen föregicks av att människor runt predikanten hade sagt att predikanten yttrat sig islamofobiskt.

"Mycket oroande"

"Just nu håller vi på med en insamling för att hjälpa mannen med advokatkostnader", berättar hon för tidningen Daily Mail.

Upprörda kristna i Storbritannien menar att predikanten behandlas mycket annorlunda än de muslimer som läser högt ur Koranen på offentliga platser.

Advokater från Christian Legal Centre, som tidigare har hjälpt andra kristna utsatta gatupredikanter, säger att de tänker hjälpa mannen. En präst i Church of England, fader Matthew Cashmore, säger till Daily Mail att gripandet är "mycket oroande" och att polismännen "bör skämmas".

Storbritannien har en lång tradition av gatupredikanter, och många turister har även upplevt frispråkigheten på allmänna platser genom berömda "Speaker''s Corner" i London.

Läs mer | Gatupredikant som greps får kompensation av Londonpolisen

Slagits för yttrandefriheten

Men redan 2015 oroade sig organisationen Defendfreespeech.org för att gatupredikanter kunde bli måltavlor för polisingripanden som ett led i kampen mot terror och extremism.

2015 engagerade sig organisationen i att stoppa den så kallade "edo"-lagstiftningen (Extremism Disruption Orders) runt terrorism och extremism. Då oroade man sig bland annat för att gatupredikanter skulle kunna sorteras in som "extremister".

– Storbritannien har en stolt och lång tradition av gatupredikanter. De har slagits för sin yttrandefrihet, sa Simon Calvert, då kommunikationsdirektör på Defendfreespeech.org, till Dagen.

"Vi håller dem ansvariga"

Han betonade att kristna måste försvara yttrandefriheten.

– Vi vet att evangeliet inte alltid är populärt. Men vi är beroende av yttrandefriheten för att kunna dela med oss av evangeliet till andra.

Edo-lagarna drogs efter mycket kritik också tillbaka av regeringen. Men hoten mot yttrandefrihet och religionsfrihet kvarstår, skriver Defendfreespeech.org på sin hemsida.

"Regeringen måste gå försiktigt fram när man beslutar om att stifta lagar mot extremism i framtiden. Vi finns här för att hålla dem ansvariga", skriver organisationen.

Premium Debatt om religionsfrihet och diskriminering - var går gränsen, under Dala Pride 2019 i Falun. Från vänster: Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun, Gull Törnegren religionsvetare och etiker från Högskolan i Dalarna, Öyvind Tholvsen, pastor i Lugnetkyrkan och Christina Eriksson, kyrkoherde i Svenska kyrkan, Falu pastorat.
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg