18 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Polsk ärkebiskop anmäld till påven för mobbning och handel med befordringar

En av Polens ledande ärkebiskopar anklagas för mobbning, korruption, handel med kyrkoherdeposter, lyxliv och fylleri. Sexton präster har skickat ett brev till påven och ber om ingripande.

– Det handlar om vulgärt språkbruk, offentlig förnedring, tillintetgörande och destruktivitet, säger en anonym källa till tv-kanalen TVN 24.

– Vi präster lever som i en sekt, i en nästan övernaturlig skräck. Den som inte blir utskälld, förlöjligad och tillintetgjord av ärkebiskopen är glad att någon annan blev offer just den här gången. Det här är det värsta jag någonsin har upplevt.

Mannen med blurrat ansikte och förvrängd röst uppges vara medarbetare i Gdansk stift i norra Polen. Han är en av flera präster och medarbetare i stiftet som i dokumentären "Svart på vitt" ("Czarne na bialym") i tv-kanalen TVN 24 berättar om psykiska övergrepp, maktfullkomlighet, medarbetare som förnedras och hånas offentligt, ärkebiskopens lyxliv och en väl tilltagen prislista på biskopstjänster och befordringar.

Anklagelserna som förs fram riktas mot ärkebiskop Slawoj Leszek Glodz, ledare för Gdansk stift i norra Polen.

Beredda att vittna

Samtliga anklagelserna i dokumentären bekräftas av 16 präster, verksamma på olika poster i stiftet, i ett brev som överlämnats till den påvlige nuntien i Polen. I brevet, som offentliggjordes i slutet av oktober, säger sig prästerna vara beredda att vittna om de förhållanden som beskrivs i programmet.

Bland missförhållandena finns en systematisk handel med befordringar och attraktiva jobb inom stiftet, till exempel kyrkoherdeposter. Där en "bra" församling kan kosta femsiffriga belopp i landets valuta zloty, vilket är 2,5 gånger så mycket i svenska kronor.

– Det finns en prislista. Priserna varierar beroende på hur stor och inkomstbringande en församling är, säger en uppgiftslämnare och vittnar om att allt fler församlingar får unga, oerfarna präster till kyrkoherdar.

Läs också: Upphöjda präster ett gissel för kyrkan

Inflytelserik ärkebiskop

Ärkebiskop Slawoj Leszek Glodz är en av Polens mest framstående och mest inflytelserika ärkebiskopar. Han har en hög moralisk svansföring när han i sina tal och predikningar förkunnar den katolska tron. Det tillhör hans vanliga arbetsuppgifter som biskop att besöka församlingarna i stiftet. Men för den äran förväntas församlingarna i Gdansk stift betala, och det rejält.

– Efter att ärkebiskopen besökt församlingen för visitation eller konfirmation förväntas man visa sin tacksamhet genom att besöka ärkebiskopens residens med en gåva, ett "frivilligt offer", berättar en uppgiftslämnare som uppges vara kyrkoherde.

Läs också | Biskop med lyxvanor avstängd

– Men det är inte ett frivilligt offer, det är snarare en avgift, på minst flera tusen zloty. Ger man för lite blir man utsatt för offentlig förnedring eller ett "dekret" om förflyttning till annan församling. De som ger generösa gåvor blir sedda och får hjälp i karriären, de som är "snåla" befordras inte.

Hoppas på grundlig utredning

Ärkebiskopen har byggt ett nytt biskopspalats, där han ofta tar emot prominenta gäster. Han har också ett exklusivt sommarresidens med en hästgård ute på landet. Vid middagar han ger används studenter från det lokala prästseminariet som serveringspersonal och musiker. Det finns vittnesmål om ymnig alkoholkonsumtion och rena fyllefester, samt förtäring av märkessprit för flera tusen kronor flaskan.

Personer som intervjuas i dokumentären har krävt att vara anonyma av rädsla för repressalier. Inte heller namnen på undertecknarna av brevet till nuntien har offentliggjorts, men de har gjorts kända för nuntien som är påvens representant och utsände i Polen. Katolska kyrkans i Polen primas har uttryckt förhoppning om att saken ska utredas grundligt av påven och Vatikanen.

Påven är den som tillsätter och återkallar biskopar.

Ärkebiskop Slawoj Leszek Glodz har vägrat att svara på tv-kanalens frågor. Stiftet har utfärdat en kommuniké i vilken man tillbakavisar anklagelserna som osanna och kallar dem för en attack mot "ärkestiftets herde, prästerskap och troende".

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar