Polsk pastor anklagas för människohandel

En pastor från Polen ska ha lurat landsmän att gå på en norsk bibelskola knuten till TV Visjon Norge. Det hävdas i en ny norsk dokumentär.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Det var ett trick. Han lurade mig så att jag skulle jobba för honom, säger Dariusz från Polen i dokumentären "De nya slavarna" som visas i norska TV2.

Han syftar på sin landsman, pastor Maksimilian Pyra, som enligt Dariusz sysslar med bedrägeri och människohandel.

Pyra är pastor i Livets ords församling i Warszawa och jobbar även som pastor vid TV Visjon Norge och undervisar vid en bibelskola som är knuten till tv-kanalen.

I ett klipp som TV2 hittat på TV Visjon Norges egna sociala plattformar, lovordar Jan Hanvold, som är chef för TV Visjon Norge, pastor Pyra för att ha rekryterat elever från Polen till bibelskolan.

I dokumentären sägs att det i uppgörelsen ingick att de polska bibelskoleeleverna skulle bo och studera gratis i utbyte mot att de bland annat utförde visst hushållsarbete, skriver norska Dagen.

I själva verket fick eleverna plocka potatis, hugga ved och bära tunga flyttlass. Till norsk polis har Dariusz sagt att arbetsdagarna kunde vara så långa som upp till tolv timmar.

I samband med att Dariusz hjälpte till med städsysslor på TV Visjon Norge ska Maksimilian Pyra sedan ha lurat av Dariusz dennes bankkort, som under loppet av ett år tömdes på totalt 172 000 norska kronor.

Enligt TV2 Norge har fler elever hört av sig till polisen och berättat att de blivit utnyttjade som arbetskraft.

Pastor Maksimilian Pyra nekar till anklagelserna, även om han tillstår att han haft tillgång till bankkortet som han hävdar att de "använde tillsammans".

Bibelskolans rektor säger till norska Dagen att TV Visjon Norge inte har något med saken att göra och vill i övrigt inte göra några kommentarer.

Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå