Präst: Legaliseringen kommer att störta Kalifornien i fördärv

Prästen Ron Allen var själv en gång missbrukare. Nu är han starkt kritisk till att amerikanska delstaten Kalifornien i veckan legaliserade bruket av cannabis.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att röka marijuana som rekreation är sedan 1 januari tillåtet för personer över 21 år i den amerikanska delstaten.

Men det finns kritiska röster. En av dem är Ron Allen, som leder International Faith Based Coalition (en organisation som arbetar med utbildning om drogproblem, red:s anmärkning) skriver tidningen Christian Post. Han säger att legaliseringen kommer att "störta Kalifornien i fördärv".

Många räknar med att legaliseringen kommer att bli en pengako: 100 affärer har redan ansökt om att få sälja, och ytterligare tusen väntar. Enligt medier kan statliga och lokala myndigheter håva in en extra miljard under 2018 i skatter som är kopplade till återförsäljning av drogen. 

Bisarr konkurrent

Samtidigt har en bisarr konkurrent till kristna kyrkor öppnat: i "Coachella Valley Church" börjar man och slutar med Herrens bön. Mötena är också fyllda av kristna böner och predikningar. Men i stället för nattvard delar ledaren ut en joint.

Rick Doyle, åklagare i San José, säger till tidningen USA Today att han som jurist inte kan säga att "marijuana-kyrkorna" inte är kyrkor, men att han anser att utdelandet är illegalt (dock uttalade sig Doyle i december, innan legaliseringen).

Staden Coachella har sagt att man kommer att ha en formell hearing med dessa "kyrkor" inför domstol om huruvida dessa är lagliga eller ej.

"Sorglig dag"

Ron Allen säger i sin kritik av den nu aktuella legaliseringen, att det är kommersen och utsikten att tjäna pengar som har lurat politikerna att ta beslutet att tillåta marijuana.

– Orden i Den Heliga Skrift gäller fortfarande, och där står att pengar är roten till allt ont, sa han inför beslutet och beklagade att delstaten låtit utsikterna att tjäna pengar styra beslutet.

– Detta är en sorglig dag för staten Kalifornien och det är ett förräderi av våra folkvalda att välja politiska och ekonomiska framgångar framför att värna trygghet för folket i Kalifornien och i USA.

Spår ökad kriminalitet

Allen spår att kriminalitet, rattonykterhet, alkohol- och drogmissbruk kommer att öka i delstaten, och säger att människor behöver "vara i bön".