Präster farligast vid ratten

Vad har präster, lagerarbetare och bilförsäljare gemensamt? Svar: Inte mycket, förutom att de är farliga bakom ratten. Det visar en ny brittisk studie.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Informationen om prästers och andra yrkesgruppers trafikvett kommer från bland annat 7,8 miljoner personers uppgifter till försäkringsbolag, rapporterar premier.org.uk.

En titt i materialet visar att tre av totalt 1 000 präster fällts för vårdslöshet i trafik under de senaste tolv månaderna. Det handlar om olika typer av lagbrott som till exempel kappkörning, farlig omkörning, körning mot rött och mobilpratande utan så kallad hands free.

– Präster och alla som på olika sätt tjänar Gud är vanliga människor och ibland faller vi i synd. Ingen står över lagen men jag är övertygad om att Gud förlåter oss när vi gör fel, säger metodistpredikanten och racerföraren Andy Haynes i en kommentar.

Lagerarbetare är värst

De allra värsta bilförarna bland olika yrkeskategorier går enligt studien att hitta bland lagerarbetare. Andra yrkesgrupper som är mer eller mindre livsfarliga bakom ratten är bilförsäljare, barpersonal och medicinska rådgivare.

I grupper som kör bil allra mest säkert och laglydigt återfinns advokater, glassförsäljare - och lite överraskande - fotbollsspelare. Fotbollsproffs på de brittiska öarna brukar inte vara kända för ett helnyktert leverne, vilket ibland leder till vådliga bilfärder och krascher, men enligt studien är de bättre bilförare än prästerskapet.

Män värre än kvinnor

Mer väntat är att män är betydligt farligare och mer hänsynslösa bilister än kvinnor. Risken att män kör bil vårdslöst är sex gånger större än för kvinnor, enligt studien.

Kan kristna, inklusive präster, trots detta vara goda föredömen i trafiken? Absolut, menar Andy Haynes och kommer med ett tips på vad som skulle kunna få dessa att coola ner sig när de sätter sig bakom ratten.

– En symbol placerad i bilen som en påminnelse om vår kristna identitet tror jag kan påverka hur vi kör i positiv riktning, säger han och föreslår att en kristen symbol skulle kunna ha en lugnande inverkan.

Han syftar på fisken, en av de äldsta kristna symbolerna som på grekiska kallas ichthys. Kanske en urkristen fisk i stället för en wunderbaum dinglande vid vindrutan?

Fotnot: I England, precis som i Sverige, är det enbart tillåtet för bilister att prata i mobiltelefon med så kallad hands free, inte med mobilen i handen.

Explosionen i Beirut
Johanna Svanelind bodde och arbetade i ett av de kvarter nära hamnområdet som blev totalförstört vid explosionerna. Här är bilder från den lägenhet där hon bodde.
Foto: Maria Chalhoub
Foto: Maria Chalhoub
Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Kyrkoledarval i Equmeniakyrkan