Presidentkandidat Lula da Silva riskerar fängelse för korruption

Lula da Silva riskerar tio års fängelse för korruption. Hittills leder han i opinionsmätningarna, men om han döms kan han inte ställa upp i valet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Själv förnekar da Silva alla anklagelser om korruption.

– Om de inte vill att jag ska bli presidentkandidat, gå till valurnorna och rösta bort mig. Hitta inte på anklagelser och olika tricks för att förhindra att jag kandiderar, säger da Silva till nyhetsbyrån AP.

Anklagelserna mot da Silva innehåller lagbrott som handlar om penningtvätt och korruption. Fallet har tidigare behandlats i lägre instans, men ska nu upp i en federal domstol i Porto Alegre i morgon.

Riskerar tio års fängelse

Lula da Silva grundade det brasilianska Arbetarpartiet, har varit president och är mycket populär bland väljarna. Han vill kandidera till presidentposten i årets val, och har drivit en kampanj under året. Men om han döms, riskerar han upp till tio års fängelse.

När da Silva lämnade över presidentposten till sin partikamrat Dilma Roussef gick det inte så bra. Hon avsattes i en parlamentarisk kupp, och efterföljdes av högerkandidaten Michel Temer.

Temer har genomfört en rad privatiseringar och andra åtgärder som många menar har försämrat för de sämst ställda i landet. Hela 88 procent av brasilianarna är i dag kritiska till Temer, enligt färska opinionssiffror. Enligt Svt.se har Temer ”världens lägsta förtroendesiffror”.

Frikyrklig högerkandidat

Lula da Silva är däremot populär. Hans främsta rival i valet är en annan högerkandidat, kongressledamoten Jair Bolsonaro. Bolsonaro är frikyrklig och har stöd bland kristna, men har också dragit på sig kritik för att han hyllar den tidigare militärdiktaturen i Brasilien. Han har sagt att brasilianarna åtnjöt ”total frihet” under perioden 1964-1984, och han har också hyllat Chiles diktator general Pinochet. Bolsonaros utfall mot kvinnor, homosexuella och oliktänkande har även det stött bort väljare.

Brasilien är Latinamerikas största ekonomi och valet i oktober kommer att få stor betydelse, inte bara för Brasilien, utan för hela kontinenten.

Intensivt valår i Latinamerika

4 februari, Costa Rica: Val till presidentposten och parlamentet.

19 april, Kuba: Den nyvalda nationalförsamlingen utser Raúl Castros efterträdare på presidentposten.

17 maj, Colombia: Första omgången i landets presidentval.

22 april, Paraguay: Val till presidentposten och parlamentet.

1 juli, Mexiko: Val till presidentposten och parlamentet.

7 oktober, Brasilien: Första omgången i landets presidentval, samt val till stora delar av senaten. Eventuell andra presidentvalsomgång den 28 oktober.