Protester ger hopp om religionsfrihet i Iran

Prästen Annahita Parsan: "Jag vet att många är hungriga att lära känna Jesus."

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En stor protestvåg mot Irans religiösa diktatur sveper just nu över landet. På sina håll har det blivit våldsamt, och hittills har 14 personer mist livet.

Många i omvärlden följer med spänning utvecklingen, inte minst de som en gång flytt från Iran. En av dem är Annahita Parsan, präst i Hammarbykyrkan i Stockholm.

– Jag är fångad av nyheterna, säger hon när Dagen når henne.

– Jag ser så många modiga människor, som ropar att de inte vill ha regimen. Jag hoppas och ber.

Leder konvertiter

Annahita Parsan leder en persisktalande grupp i kyrkan som består nästan uteslutande av konvertiter från islam, och hon berättar att under nyårsfirandet fanns det bara ett samtalsämne, de pågående protesterna.

– Folk satt med sina mobiler i händerna och följde med i vad som hände, många med ett hopp om att något är på väg att förändras.

Även Annahita Parsan är hoppfull då hon följer nyhetsflödet från de pågående protesterna, och säger att det kanske snart är dags att åka tillbaka till Iran för att undervisa om kristen tro.

– Vårt folk behöver lära känna Jesus, säger Annahita Parsan.

– I dag har kristna det inte lätt, det finns underjordiska församlingar och kyrkor som inte är synliga. Alla har hopp om att frihet ska komma till Iran, även religionsfrihet.

Tror på mission

Själv tror hon att det var Guds vilja att hon lämnade Iran och fick lära känna Jesus i Sverige, för att någon gång kunna återvända med evangeliet. Om förändringens vind blåser tillräckligt starkt, tror hon att flera som flytt från Iran kommer att återvända som missionärer.

Iran en stormakt

Iran är sedan den islamiska revolutionen 1979 en stat som styrs av det shiamuslimska prästerskapet, som kom till makten efter att folk på ett liknande sätt gav sig ut på gator och torg för att protestera. 38 år har gått, och Iran är i dag något av en stormakt i Mellanöstern, med ett finger med i konflikterna i såväl Syrien som Jemen.

Om protesterna skulle leda till ett maktskifte, skulle det också påverka hela regionen. Inte minst skulle nog Israel dra en lättnades suck, då Iran med sina kärnvapenambitioner sedan länge setts som ett stort hot.

Flydde i tonåren

Annahita Parsan var själv i tonåren då Ayatollah Khomeini tog över makten i Iran, och vittnar om att hela samhället förändrades över en natt. Inte minst för kvinnorna, som hade en relativt stor frihet innan den islamiska revolutionen, men som efter maktskiftet tvingats att bära slöja.

Nu syns bilder från landet där kvinnor slänger av sig sina slöjor, med risk för repressalier från statsmakten.

– De är modiga. Det här betyder att folk börjat vakna, säger Annahita Parsan.