Radio: Billy Graham försvann på biobesök i Stockholm 1954

Världsevangelisten Billy Graham avvek för att gå på bio i Stockholm 1954 när baptistpastorn Sven Ohm skulle guida honom till en presskonferens med svenska journalister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sven Ohm, välkänd profil inom Svenska Baptistsamfundet, avled 2014. Men i en inspelning på www.Rom1017.se från 2010 berättar han om sina möten med Billy Graham, som han också tolkade.

Billy Graham kom till Stockholm redan 1949 – innan han fick sitt stora genombrott i Los Angeles – och avslutningstalade då i den stora Blasieholmskyrkan i Stockholm, en luthersk väckelsekyrka med plats för cirka 3 000 personer, som senare revs.

1954 kom Billy Graham till Sverige igen och anlade med båt i Göteborg. I Stockholm var Sven Ohm med på en radioinspelning med Billy Graham i gamla Tabernaklet nära Odenplan, och följde sedan Graham med team på en promenad till hotellet, där de skulle möta svenska journalister.

 

Lyssna på hela intervjun på Rom1017.se

 

– Vi gick 100-150 meter efter Graham, och plötsligt upptäckte vi att de hade försvunnit. De hade sett en affisch om en amerikansk film på biograferna och gick dit, visade det sig efteråt. Vi fick förklara för journalisterna att det här inte var något som vi hade planerat, berättar Sven Ohm på inspelningen från 2010.

– Nästa dag var det självklart för mig att prata med Billy Graham om försvinnandet. Jag förklarade att svensk kristenhet inte kommit i från att det är synd att gå på bio, och att det kanske inte var så lämpligt.

– Pingströrelsen och Lewi Pethrus skulle kanske ställa sig positiva till Billy Graham. Det var lite känsligt. Tänk om det skulle komma ut och spoliera samarbetsplanerna.

1975 tolkade Sven Ohm Billy Graham i en tv-gudstjänst från Skansen i samband med att baptisternas världsallians möttes i Stockholm. Ett av hans minnen därifrån är att en grupp unga kristna delade ut lappar i protest mot det de kallade "massevangelisation".