Nyheter

Ralf återvänder till Torp för 74:e gången

1945 besökte den då inte ens ett år gamla Ralf Nilsson för första gången Torpkonferensen. Årets konferens blir hans 74:e. – Jag har inte missat någon, säger han.

När Ralf Nilssons föräldrar tog med sig sonen till Torp hade andra världskriget nyligen avslutats. Det första egna minnet från konferensen är från några år senare.

– Någon gång på 1950-talet tog min pappa med mig till ett logement där människor ropade till Gud att den helige Ande skulle komma. Det har etsat sig fast.

Under uppväxten fortsatte Ralf att följa med föräldrarna till konferensen och när han senare gifte sig med Rose-Marie och själv blev förälder var det naturligt att bo med familjen på konferensområdet hela veckan.

Har jobbat ideellt på Torp

I dag är det de fem barnen och 16 barnbarnen som har övertagit husvagnstraditionen. Ralf och Rose-Marie, som bor i centrala Örebro, nöjer sig med att åka ut till Torp över dagen.

– Men det är bara några år sedan vi slutade att bo på området.

Torpkonferensen skulle inte gå att genomföra om det inte vore för alla som väljer att hjälpa till på olika sätt.

Rose-Marie fanns i Café Sion i många år och Ralf har också varit mycket engagerad.

– Jag tror att jag har jobbat med allt, säger han.

Vilket är ditt bästa Torpkonferensminne?

– Frank Mangs var en riktig profil, det var fantastiskt att få lyssna till honom. Och jag uppskattade även Hans Johansson, Bengt Johanssons bror.

Vad är den största skillnaden mellan Torpkonferenserna i dag och när du var här som ung?

– I dag är det en familjefest – och det är bra. Förr var det mer inriktat på möten, det fanns inget för barn. Antingen satt vi med våra föräldrar eller så var vi ute och sprang.

Ralf Nilsson berättar också om djuren, och speciellt de stora tjurarna, som fanns i den byggnad bredvid Ladan där det i dag finns toaletter.

74 år i rad på Torpkonferensen. Vad skulle en midsommar utan Torp vara för dig?

– Torp och midsommar är samma ord för vår familj. Och det verkar som att det fortsätter för våra barn och barnbarn.

Fler artiklar för dig