Rälsresor går som tåget

Omkring 30 procent fler svenskar väljer tåget i sommar jämfört med förra året. Ordföranden för den kristna miljöorganisationen God jord, Johannes Widlund, är glad över siffrorna och önskar att politikerna ska göra det ännu enklare att välja tåget framför flyget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Inrikesflygandet minskar och tågresandet ökar.

Statistiken vittnar om ett nytt resmönster hos svenskarna.

– Jag tycker att det är fantastiskt bra. Förutom cykel är tåg det mest skapelsevänliga alternativet, säger Johannes Widlund som sitter på en parkering och laddar en elbil.

I en Sifo-undersökning som SJ lät göra i våras, svarade 65 procent att de skulle använda tåg om de skulle resa kollektivt inom Sverige under sommaren. Samma undersökning visade att Stockholm är den mest populära destinationen och att Örebro är den plats som ökat mest i popularitet.

Vädjar till politiker

Johannes Widlund tycker att det är viktigt att politikerna fångar upp det ökade intresset för tågresandet.

– Jag hoppas att politiker ser det och anpassar järnvägsnätet efter efterfrågan, säger han.

Bland nattågsresenärerna är det övre Norrland och Nordnorge som lockar till tågresande. Sträckorna mellan Stockholm och Kiruna, Abisko och Narvik tillhör några av sommarens mest populära hos SJ.

Johannes Widlund tror att svenskarnas val av färdmedel i hög grad hänger ihop med en ökad medvetenhet kring transporters utsläpp. Men han tror också att miljörörelsens fokus på fördelarna med att välja tåget har bidragit till det ökade resandet.

– Man har lyft de positiva aspekterna. Att det är ett härligt sätt att ta sig fram på, att man kan gå på toa när man vill, att man kan gå och köpa sig en kaffe och att man får se mycket.

I SJ:s sifoundersökning framgår vad resenärerna själva tycker är de positiva aspekterna av att resa med tåg. Att läsa böcker och tidningar, att umgås med resesällskapet och att vila och sova toppar listan.

– Svenska folket ser tiden ombord på tåget som viktig kvalitetstid och något man planerar att utnyttja fullt ut, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ.

Läs även | Därför tog Solveig tåget genom Europa

"Del av lärjungaskapet"

Dagen har tidigare skrivit om hur flygskam anses vara en av orsakerna till svenskarnas minskade resande med flyg.

Bland annat har pastorn och författaren Peter Halldorf uttryckt att han vill se en ekologisk vision, rotad både i skapelsen och i inkarnationen. Johannes Widlund är inne på samma spår och menar att vårt val av färdmedel som kristna har att göra med Guds vision för världen.

– Jag tycker att det är en tydlig del av lärjungaskapet. Att leva i balans med Guds tanke för den här jorden inbegriper hela livet och där har resorna en stor påverkan på vår omvärld.

Läs även | Alla kompetenta röster delar inte klimatoron

Jean Vanier
Bombhot mot kyrka