Raqqas kyrkor säkrades från minor inför julen

De stora kyrkorna i Raqqa har rensats från minor lagom till jul. Men efter tre år med IS finns det inga kristna kvar i den totalförstörda staden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När terrorgruppen IS-flydde Raqqa i oktober lämnade de tusentals minor efter sig. Bland mycket annat försåtminerades kyrkorna som innan IS-ockupationen utgjorde religiösa centra för stadens kristna.

En procent av Raqqas befolkning bekände sig till den kristna tron före kriget. Men när IS intog staden 2014 och gjorde den till huvudstad i sitt kalifat drog förföljelsen i gång med bland annat utstuderade avrättningar av dem som vägrade att konvertera till islam. De kristna antingen dödades eller flydde och i dag finns det inga kristna kvar i staden. Och av Raqqas ansenliga befolkning på drygt 220 000 före kriget finns nu bara en spillra kvar.

1 300 minor

Men flera internationella medier rapporterar nu att kyrkorna i Raqqa har rensats på minor lagom till jul.

– Vi vill att våra kristna bröder kommer tillbaka och firar sina gudstjänster i jul, säger minröjaren Abdul Hamid Ayo i ett reportage i SVT.

– Vi har lyckats rensa halva Raqqa från minor och tagit bort 1 300 än så länge.

Men kyrkorna är i sådant skick att det kommer att dröja länge innan de kan tas i bruk. Martyrernas kyrka, som var de armeniska katolikernas domkyrka (bilden), omvandlades under IS-styre till ett fängelse. Enligt AFP grävde IS en underjordisk tunnel för att kunna komma och gå obemärkt till och från kyrkan/fängelset.

Inget julfirande

Den grekisk-katolska Marie Bebådelsekyrkan gjordes om till ett vapenmagasin.

– Det finns absolut inget julfirande inplanerat i Raqqa. Kyrkan är en ruin, sa Boutros Mariati från armenisk-katolska stiftet i Aleppo till AFP strax innan jul.

– Det finns kristna som ska besöka den, men det bor ju inga kristna i staden.

De muslimska grannarna minns tiden före IS med vemod. Mahmoud al-Juma som bor kvar i Raqqa säger till SVT att alla har flytt.

– Vi var kyrkans grannar och brukade fira med våra kristna bröder under deras högtider. De gjorde samma sak med oss. Nu finns det inga kristna kvar.

 

 

 

 

 

Statsministeromröstning