Razzia mot präster i Chile

Efter nya anklagelser mot präster om sexuella övergrepp genomförde chilensk polis razzior i flera städer på fredagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Utredningarna om övergrepp inom katolska kyrkan i Chile tog ett nytt steg på fredagen, när polis och åklagare genomförde samordnade räder i städerna Temuco och Villarica på fredagen, rapporterar Reuters.

Beslagtog dokument

Särskilda utredare från en enhet för sexualbrott förhörde anställda och beslagtog dokument i ärkebiskoparnas kontor i de båda städerna.

En talesman för åklagarämbetet i Temuco sa till reportrar att de eftersökta dokumenten berörde anklagelser om sexualbrott som ska ha begåtts av anställda inom kyrkan sedan år 2000, skriver Reuters. Anklagelserna berör fem präster i regionen.

Präst inför rätta

Räderna genomfördes samma dag som den framträdande katolska prästen Oscar Muñoz stod inför rätten. Muñoz anklagas för övergrepp på sju barn mellan åren 2002 och 2018 och riskerar 15 års fängelse, skriver TT.

Mörkat övergrepp

Den romersk-katolska kyrkans ledning i Chile har anklagats av myndigheter för att ha mörkat övergrepp som begåtts av präster, och även Vatikanen har kritiserat biskoparna i landet.

Enligt en av Vatikanen utförd utredning ses chilenska biskopar som skyldiga till "allvarlig försumlighet" i sin hantering av krisen, skriver TT.

Ett 30-tal chilenska biskopar kallades i maj till Rom av påven, och samtliga erbjöd sig att avgå. Fem biskopars avskedsansökningar har godkänts av påve Franciskus.