Regeringen: Mottagare av offentliga medel ska ha tillstånd

I mars nästa år läggs en proposition om tillstånd för att ta emot offentliga medel inom skolväsendet och socialtjänstens områden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati förklarar i en debattartikel i Dagens Nyheter hur vinsterna inom välfärden ska begränsas.

De avslöjar bland annat att en proposition om tillstånd för att ta emot offentliga medel inom skolväsendet, inklusive vuxenutbildningen och inom socialtjänstens områden, exempelvis inom äldre- och funktionshinderomsorgen kommer att presenteras i mars nästa år.

Ideella föreningar undantas

Partierna är också överens om att inom kort tillsätta en utredning som från och med juni nästa år ska föreslå "hur vi kan säkra att skattemedel används till det de är avsedda för även inom hälso- och sjukvårdssektorn". Utredningen ska också "analysera och överväga olika alternativ till nuvarande styr- och ersättningssystem", skriver de i debattartikeln.

I september meddelade regeringen att ideella föreningar undantas från förslaget om vinstförbud. Detta gäller en klar majoritet av de kristna friskolorna, som drivs som ideella föreningar.

Fyra mål med regleringen

I debattartikeln i Dagens Nyheter slår Ardalan Shekarabi och Ali Esbati fast att syftet med det kommande förslaget om reglering för skolväsendet och omsorgen är att offentliga resurser ska gå till välfärden.

Läs mer: Kristna friskolor slipper vinstförbud

De listar också fyra saker som de vill åstadkomma:

Att skattemedel ska användas till skola och välfärd.

Att den idéburna sektorn ska stärkas (genom att de idéburna aktörerna undantas från vinstbegränsningen).

Att långsiktighet, i motsats till kortsiktig vinstjakt, ska gälla.

Att "vinstjakt som incitament i vården" ska försvinna.

Majoriteten mot vinsttak

Samtidigt står det sedan tidigare klart att det inte finns någon politisk majoritet i riksdagen för att införa ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen.