Regeringskris i Österrike – vicekansler avgår

Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache avgår från alla sina poster, även som partiledare för det nationalistiska och högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Strache avgår sedan de tyska tidningarna Speigel och Süddeutsche Zeitung publicerat ett filmklipp av honom tillsammans med en kvinna som utger sig vara släkt med en rysk oligark. I klippet, som är inspelat inför parlamentsvalet 2017, diskuterar de investeringar och bland annat huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över kvällstidningen Krone. Strache säger då att tidningen under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa honom och FPÖ i valrörelsen.

Sedan filmklippet publicerats kallades Strache till möte med förbundskanslern Sebastian Kurz. Det stod redan innan mötet klart för de flesta i koalitionsregeringen att hans avgång inte gick att undvika.

Vid en presskonferens efter mötet med Kurz meddelade Strache sin avgång. I ett känslofyllt anförande bad han både förbundskanslern och sin fru om ursäkt och skyllde sina uttalanden på att han druckit.

– Det var en fyllehistoria... ytterst pinsamt, sade Strache vid presskonferensen.

Han dementerar inte videons äkthet, men kallade samtidigt filmklippet ett politiskt attentat, iscensatt av säkerhetstjänsten. Trafikministern Norbert Hofer tar över som partiledare för FPÖ, men det återstår att se om rockaden i partitoppen räcker för förbundskanslern eller om Straches avgång kommer att leda till nyval.

ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm