Nyheter

På besök i det osekulariserade Sverige

Religion beskrivs ofta som ett problem, inte minst när det handlar om så kallade utsatta områden. Dagen besökte Stockholmsförorten Skärholmen för att höra vad de religiösa själva säger.

1 av 7

Solen gassar och köerna till torghandelns kassor ringlar sig långa på Skärholmens torg. Vid tunnelbanans utgång har Yousef och Jarvant denna lördag, i vanlig ordning, ställt upp bokbordet med kristen litteratur. Varje lördag mellan klockan 12 och 16 står de här och möter människor.

– Vi talar om kärlek. Det är jättebra. Alla är glada. Under tio år har vi inte haft några problem, säger Jarvant som tillhör Tumba pingstförsamling och ursprungligen kommer från Libanon.

Läs mer | "Det finns en överdriven rädsla för att besöka dessa områden"

Islamistisk extremism

När polisen i början av juni gick ut med listan över utsatta områden fanns sex av sju tunnelbanestationer söder om Skärholmen med som antingen utsatt eller särskilt utsatt. I rapporten uttrycktes bland annat oro över islamistisk extremism i dessa områden.

– Det finns inga problem här. Vi muslimer känner varandra, säger Hussein som sitter och samtalar med sin vän Mohammed på en av parkbänkarna vid den vattentomma dammen.

– Den som är rasist är problemet. Den som tror att den är bättre än andra, oavsett om den är kristen eller muslim, fortsätter Hussein.

Tror på utbildning

En man i 30-årsålden med tatuering på halsen vinkar mig till sig efter att ett par muslimska kvinnor avböjt frågan om att bli intervjuade.

– Jag vill ge min bild, säger han.

Okej, hur tänker du att människor med olika religioner ska kunna leva tillsammans i Sverige?

– Utbildning spelar stor roll. Om man säger nej till utbildning, nekar man livet. Vi måste lära av historien och se hur många olika religioner som finns. Religioner är en stor faktor för att kunna leva tillsammans.

Läs mer: Polisen till Dagen: Ingen kristen extremism i förorterna

Doften av pizzeriornas roterande köttstycken fyller torget. Vid de överfulla lådorna med frukt står sikherna Joban och Yuvraj. De är tacksamma över att få bo i Sverige och har inte stött på några fördomar som är sammankopplade med deras religionstillhörighet.

– Det är inga problem för oss. Vi vill ha ett lugnt och bättre Sverige. Man måste anpassa sig när man kommer till ett nytt land, säger Yuvraj.

Vill lära människor älska

Vid bokbordet strömmar kristna sånger på arabiska ut ur högtalarna och samtalen med förbipasserande pågår för fullt. Yousef berättar att de vill lära människor älska, att de vill ”lära alla folk kärleken”.

Det finns de som menar att religion bara orsakar splittring och problem.

– De som säger så, de skapar problemet. Kristen tro är inte religion, det är liv. Om till exempel en USA-ledare går i krig med ett arabland, så är den inte kristen, det är en namnkristen. Bibeln säger att vi inte ska kriga, inte döda, säger Yousef.

Håller inte med Ebba Busch Thor

I våras skrev Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en debattartikel i Expressen där hon menade att Sveriges förorter skulle gynnas av mer kristna värderingar. Hussein håller inte med.

– Det är fel. Vi behöver alla människor som tror på Gud. I Koranen står det att vi ska hjälpa alla. Vi ska inte kriga, inte slå människor, inte prata illa om andra och ge pengar till de fattiga.

Läs mer: Låt oss adoptera vårt lands utsatta områden!

Fler artiklar för dig