Rigmor Robért om Knutby i Nyhetsmorgon: Svår återanpassning

Psykoterapeuten Rigmor Robért, som under en längre period har träffat Knutby-medlemmar, ser stora utmaningar för dem som har vuxit upp i församlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har de senaste dagarna berättat att många av medlemmarna i Knutby Filadelfia har lämnat församlingen i höst samt att församlingen har bekostat många terapisamtal. På torsdagsmorgonen gästade läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robért TV4.

"Var inte en normal församling"

Hon har följt medlemmarna i Knutby Filadelfia under lång tid och hon konstaterar att många gjorde en grov missbedömning efter det så kallade Knutbydramat 2004.

Enligt Rigmor Robért trodde många som inte tillhörde Knutby Filadelfia att det var en normal församling efter att Helge Fossmo och Sara Svensson hade dömts till kriminalvård respektive sjukvård.

– Det var det inte och jag kände till det och har följt den här gruppen på avstånd, sa hon när hon intervjuades i TV4.

Läs mer: Knutbyförsamlingen betalar för psykologhjälp till medlemmar
 

Var orolig för barnen

Hon förklarade också varför hon bestämde sig för att följa församlingsmedlemmarna.

Rigmor Robért– Jag har varit bekymrad för barnen som nu har blivit unga vuxna. De känner egentligen inte till någon annan miljö än den här och nu befinner de sig i en stor villrådighet. På läkarspråk kallar vi det "kognitiv dissonans", man känner inte igen sig, man tänker "Ska jag tänka så?". Det är en väldigt svår anpassning till den vanliga världen för flera.

Läs också: Knutbypastorer uppmanar medlemmarna hitta nya församlingar
 

Anmälningar mot tidigare pastorer

På onsdagen skrev Aftonbladet och TV4 att tre av församlingens tidigare pastorer har polisanmälts för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Det uppdagades att det har pågått sexuellt utnyttjande i samband med själavården, förklarade Rigmor Robért i TV4.

Hon beskrev de senaste månadernas händelseutveckling som en lång process som inleddes i mars 2016.

Hon kallar det för ett uppvaknande och förklarar att allt fler medlemmar har insett vad som har pågått. Dagen skrev tidigare i veckan att antalet medlemmar minskat kraftigt under året i församlingen, och nu finns bara ett tiotal aktiva medlemmar kvar.

Läs också: Dokument: Vad händer nu i Knutby? Del 1: Åsa Waldau och Urban Fält lämnar Knutby

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar