Riksdagen röstar om aggressiv spelreklam

Är du trött på aggressiv spelreklam? Det är i alla fall regeringen.
I juni röstade riksdagen om en ny spellag. För att minska spelmissbruket, och slå ut kriminaliteten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den tidigare brottaren Frank Andersson knyter en fluga runt halsen. Han ler, och tittar in i kameran.

– Vi är redo för höga insatser. Är du?

Han utlovar de snabbaste utbetalningarna och tittaren får veta att man får 500 kronor gratis, bara man kommer igång med spelet.

Känns reklamen bekant? Troligtvis, om du lyssnat på radio eller sett på tv den senaste tiden. De senaste åren har spelreklamen formligen exploderat över Sverige.

Reklamen med Frank Andersson fälldes senare av Reklamombudsmannen för att ha varit vilseledande.

– Vi noterar en nära dubblering av antalet anmälningar och ärenden mellan åren 2016 och 2017, säger reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig till Dagen.

I huvudsak rör anmälningarna vilseledande påståenden.

– Andelen fällda beslut är relativt hög när det rör den här typen av reklam, säger hon.

134 000 spelberoende

Samtidigt lider runt 134 000 människor av spelberoende i Sverige. Det motsvarar två procent av befolkningen, och Folkhälsomyndigheten kallar spelberoendet för ett folkhälsoproblem.

Det här har regeringen tröttnat på. Därför kommer de införa ett licenssystem, som ska begränsa spelandets negativa effekter. De som inte har licens får inte verka i Sverige.

– Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande.

Även Lotteriinspektionen tar just nu i med hårdhandskarna mot medier som distribuerar reklamen. 39 tidningar kommer att få betala vite om de inte slutar marknadsföra de utländska spelsajterna.

Angrepp från alla håll, alltså. Vad säger då spelbolagen själva om den nya lagen? När Dagen pratar med BOS – Branschorganisationen för onlinespel visar de sig vara mycket positiva.

– Vi har länge önskat att Sverige ska övergå till ett licenssystem. Det öppnar för en annan typ av marknadsföring än bara via kabel-tv. Det kan till exempel handla om att sponsra idrottslag, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare.

Kan du förstå att spelreklamen väcker irritation?

– Ja, absolut. Jag förstår att man som vanlig konsument blir trött på att se reklamfilmer för tre, fyra, fem spelbolag på rad.

Vad tycker du om innehållet?

– Jag tycker nog inte att innehållet är det stora problemet. I synnerhet inte om man jämför med spelreklam i andra länder som ofta är sexualiserad. Men jag kunde önska lite högre kreativ nivå, säger han.

Svårt spelberoende ökar

Det svåra spelberoendet har, enligt Folkhälsomyndigheten, ökat med 30 procent sedan 2008. Hoffstedt medger att det finns ett visst samband mellan spelberoende och spelreklam. Men han vill ändå inte dra alltför långtgående slutsatser av denna forskning.

– Jag tror att man ska vara försiktig med att koppla ökat spelberoende med just spelreklamen. Då skulle jag hellre koppla det till spelprodukternas förändring, att vi helt enkelt spelar andra typer av spel i dag.

Samma statistik visar även att antalet människor som befann sig i riskzonen för ett ohälsosamt spelande har minskat med 20 procent under samma tidpunkt.

Hur arbetar ni mot spelmissbruk?

– Det viktigaste verktyget är att spelbolagen är skyldiga att ta kontakt med spelare som misstänks ha ett problematiskt spelande. Det är del av omsorgsplikten. De uppmanas att söka professionell hjälp och erbjuds även mjukvarufilter, säger Gustaf Hoffstedt.

Samtidigt önskar han att spelföretagen skulle göra mer.

– Spelmarknaden har en stor utmaning framför sig för att få ner de här nivåerna av problemspelande ytterligare.

Fakta: Nya spellagen

Alla som finns på den svenska spelmarknaden ska ha licens.

De som inte har licens stängs ute.

Spelen ska ha ett starkt

En ny brottsrubricering, spelfusk, införs.

Skatt på licenspliktigt spel tas ut med 18 procent.

Den nya lagen röstas igenom 13 juni, och stöds av en majoritet i riksdagen.

Källa: Regeringen.se