Nyheter

Riksdagskören sjöng in sommaren med en psalm

På skolavslutningar kan det vara kontroversiellt att sjunga psalmer, särskilt om de är för fromma. Men när riksdagen hade "skolavslutning" sjöngs det om grönska och Gud av den egna kören.

Det blev kaffe och kaka och "En vänlig grönskas rika dräkt" när riksdagen hade "skolavslutning" på torsdagen. Både riksdagsledamöter och tjänstemän fanns med.

– Debatterna i riksdagen fortsätter även nästa vecka. Men om man ska få till en riktig "skolavslutning" där alla kan vara med, är det den här veckan som gäller, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) till Dagen.

Att Riksdagskören sjunger när arbetsåret avslutas är en tradition sedan 1980-talet, berättar han.

– Vi fullföljde en gammal tradition och var på bankkajen på baksidan av Riksdagshuset. Talmannen berättade en historia om kajen, den är cirka 100 år gammal. Det är ett litet rekreationsområde som rymmer hela riksdagen.

Alla partier

När Tuve Skånberg kom med i kören 1991 fanns grundaren av Riksdagskören fortfarande med, Stina Eliasson. I dag leds kören av Ulrika Heie, men just i dag var hon frånvarande, så kören fick klara sig själv.

– Vi fick klara oss utan dirigent, och det gick bra. Alla som är med är vana körsångare, oftast är de kyrkosångare, säger Tuve.

Psalmen "En vänlig grönska" är med som ett stående inslag när det är dags för sommaravslutning. Kören brukar också sjunga vid advent, och runt påsk. I stort sett alla partier är representerade i kören, som övar en gång i veckan.

– Visst kan det vara svårt att få till övningar ibland, de som är med är ju upptagna personer. Hade de inte varit så erfarna körsångare hade det inte gått.

Ingen tenor-brist

Den här gången var det fyra i varje stämma. Har ni som många körer problem med att besätta tenorstämman?

– Nej, faktiskt inte! Jag vet att det är ett problem i många körer. Men just i denna kören är det tre-fyra stabila tenorer som kommer.

Att sjunga om kristen tro är heller inget problem i detta sammanhang, säger Tuve Skånberg.

– Nej, det har inte stött på patrull. Vi har ju också en kristen grupp i riksdagen, en obruten tradition sedan 1888. Vi möts och har bön och psalmsång, och där finns ledamöter från alla riksdagens partier. Nu ska man inte blanda ihop kören och den kristna gruppen, men kören rekryterar en del från den kristna gruppen.

Sommarlov

Nu väntar sommarlov för många av riksdagens detta år ganska hårt prövade anställda och förtroendevalda. Ett sommarlov som inleddes med både vänlig grönska - och uppehåll, i ett Stockholm som annars denna dag var befolkat av tunga mörka moln och tidvis regn och åska.

– Ja, goda makter höll sin hand över denna samling! säger Tuve Skånberg.

Fler artiklar för dig