24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Robert Granlöf: Årets Lappis ger inblick i andra församlingar

På söndagskvällen inleddes Lapplandsveckan med studiosamtal och förinspelad gudstjänst från Pingstkyrkan i Lycksele. – Vi har fått positiva tillrop från de som tittade, säger Robert Granlöf, pastor i Pingstkyrkan i Lycksele.

Juli är för många kristna norrlänningar synonymt med Lappis. Nu är konferensen i gång – men i likhet med många liknande arrangemang sker allt digitalt i år.

– Den riktiga konferenskänslan går aldrig att ersätta. Men efter att ha sett den första webbsändningen tycker jag ändå att det känns som att det blev bra, säger Robert Granlöf till Dagen.

Samtal med flera personer

Söndagens inledningsgudstjänst var alltså inspelad i Pingstkyrkan i Lycksele och församlingens föreståndare Jörgen Fahlstedt predikade utifrån årets konferenstema "Jag är" om vem Jesus är.

I övrigt innehöll sändningen, som leddes av Anders Wisth från TBN Nordic och Hanna-Maria Holmefur, pastor i Pingst Umeå (Holmsund), samtal med flera personer. Robert Granlöf, pingströrelsens informations- och kommunikationschef Marcus Jonsson samt Lappis vice koordinator Olivia Karlberg intervjuades bland annat.

Två arbetsdagar

Årets upplaga av Lapplandsveckan är den 101:a i ordningen. Men Robert Granlöf säger till Dagen att han känner en viss tomhetskänsla, dels för att antalet besökare i Lycksele är betydligt lägre än föregående år – och att det därmed känns lite ödsligt i staden – dels för att konferensområdet i Husbondliden ligger relativt öde.

– Lappis brukar vara en familjär miljö där man träffar bekanta och frågar hur året har varit. Det kan vi inte göra i år. Men vi kommer att ha två arbetsdagar under veckan för att förbereda inför nästa år.

Inblick i andra församlingar

När det gäller den digitala konferensen ser Robert Granlöf fram emot fortsättningen.

– Det blir jätteintressant. En positiv sak med det här upplägget är att vi får en inblick i andra församlingar. I normala fall samarbetar vi inför konferensen, men nu när det sänds förinspelade gudstjänster från olika församlingar får vi se mer av församlingarnas vardag. Det är viktigt att komma ihåg att Lappis inte bara är något som vi i Lycksele arrangerar, det är något som hela regionens pingströrelse är engagerad i.

Läs mer Spänd förväntan inför start av Lapplandsveckan

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar